EU-ministre i fælles Twitter-appel til Rusland: Løslad pilot

En ukrainsk pilot har siddet fanget siden sidste sommer. Nu opfordrer flere EU-ministre Rusland til at løslade hende.

Udenrigsminister Martin Lidegaard i midten taler med to af sine kolleger ved EU-udenrigsministermøde i Bruxelles. Til venstre er det britiske Philip Hammond og til højre George Vella fra Malta. (Foto: Emmanuel Dunand © Scanpix)

Udenrigsminister Martin Lidegaard og 14 andre EU-udenrigsministre har dannet fælles front for at få løsladt en kvindelig ukrainsk pilot, der har siddet fængslet i Moskva siden sidste sommer.

Det sker i forbindelse med et udenrigsministermøde i Bruxelles på den litauiske udenrigsminister Linas Linkevicius initiativ.

Her bliver ministrene fotograferet holdende et skilt med et billede af piloten Nadesjda Savtjenko og følgende budskab:

Billede delt på Twitter

- Vi opfordrer de russiske myndigheder til at løslade den ulovligt bortførte ukrainske pilot.

Nederst på skiltet står et hashtag - #freesavchenko - som især bliver brugt på det sociale medie Twitter. Flere af ministrene har delt billedet på Twitter - herunder den danske minister:

Martin Lidegaard kalder det en moderne form for aktivistisk udenrigspolitik, hvor der via de sociale medier hurtigt og stærkt kan blive sendt et fælles signal.

- Vi har nået en træthed

- Vi viste vores solidaritet med den kvindelige ukrainske pilot, der nu har været tilfangetaget i meget lang tid, siger han.

- Sympatitilkendegivelser er også med til at sætte en dagsorden om, at vi har nået en træthed i den måde, som Rusland griber de her begivenheder an på.

Nadesjda Savtjenko, som er blandt de første kvindelige militærpiloter i Ukraine, kæmpede ifølge flere medier angiveligt med en bataljon af frivillige.

Pilot valgt til parlament

I juni sidste år blev hun fanget af prorussiske separatister i Østukraine. Ukraine har efterfølgende beskyldt Rusland for at bortføre Savtjenko.

Rusland beskylder til gengæld Savtjenko for at have medvirket til at dræbe to russiske journalister.

På trods af sin tilfangetagelse blev den 33-årige pilot i oktober valgt til det ukrainske parlament. Som protest mod sin tilbageholdelse har Savtjenko nu sultestrejket i 59 dage.

USA har tidligere opfordret Rusland til at løslade Savtjenko og gentog opfordringen igen i sidste uge ifølge nyhedsbureauet dpa.

Ud over Danmark og Litauen deltog Belgien, Storbritannien, Bulgarien, Kroatien, Cypern, Estland, Irland, Letland, Malta, Polen, Rumænien, Sverige og Frankrig i aktionen.

/ritzau/

FacebookTwitter