EU: Nye spændinger kan ødelægge fredsinitiativ i Syrien

Den diplomatiske krise mellem Saudi-Arabien og Iran kan sprede sig som ringe i vandet i hele Mellemøsten.

EU's udenrigspolitiske chef, Frederica Mogherini, har talt med både den iranske og saudi-arabiske udenrigsminister om spændingerne de to lande imellem. (Foto: Francois Lenoir © Scanpix)

EU’s udenrigspolitiske chef, Federica Mogherini, siger i en erklæring, at hun søndag morgen har haft en lang telefonsamtale med Irans udenrigsminister, Javad Zarif.

Det sker efter, at urolighederne brød ud i Iran efter den saudiarabiske henrettelse af den shiamuslimske leder Nimr al-Nimr.

Mogherini sagde, at hun og Zarif var blevet enige om, at alle parter skulle gøre alt for at holde situationen under kontrol og forsøge at forhindre en optrapning af religiøse spændinger.

- Det internationale samfund og de vigtigste regionale aktører arbejder aktivt sammen på at støtte en politisk løsning på krisen i Syrien og forener kræfterne i kampen mod terrorgrupper. Disse bestræbelser skal ikke udfordres af ny ustabilitet, siger Mogherini.

EU-chefen sagde, at hun var orienteret om demonstranternes stormløb på den saudiarabiske ambassade i Teheran, og at de iranske myndigheder havde taget skridt til at mindske spændingerne og at beskytte de saudiarabiske diplomater.

Senere på eftermiddagen talte Mogherini også i telefon med den saudiarabiske udenrigsminister, Abdel al-Jubeir.

Hun gentog EU's modstand mod dødsstraf og udtrykte bekymring over risikoen for optrapning af sekterisk vold.

Der skulle kun gå nogle få timer, inden Abdel al-Jubeir offentligt meddelte, at Saudi-Arabien afbrød de diplomatiske forbindelser med Iran.

/ritzau/