EU øremærker milliardbeløb til at flytte corona-patienter

Der er brug for mere samarbejde på tværs af grænserne, hvis ikke medlemslandenes sundhedssystemer skal bryde sammen, lyder advarslen.

Der er pres på mange intensivafdelinger rundt om i Europa, efter at antallet af coronasmittede er begyndt at stige igen. (Foto: Robin van Lonkhuijsen © Scanpix)

EU-landene er kommet under pres, efter at den anden coronabølge for alvor er begyndt at få tag i kontinentet. Derfor er der brug for, at medlemslandene styrker samarbejdet og bliver bedre til at aflaste hinanden, eksempelvis når det kommer til intensivpatienter.

Det var budskabet, efter at EU’s stats- og regeringschefer i aftes mødtes til et virtuelt koordineringstopmøde om krisen, der senest har fået Frankrig og Tyskland til at genindføre strenge restriktioner.

- Hvis ikke vi handler med det samme, vil spredningen af virusset overmande vores sundhedssystemer. Derfor er det vigtigt, at vi handler sammen på tværs af den europæiske union, lød det efterfølgende fra kommissionsformand Ursula von der Leyen.

Sundhedspolitikken er en såkaldt national kompetence, hvilket betyder, at EU ikke kan blande sig i, hvordan medlemslandene hver især organiserer deres sundhedssystemer. Og da coronakrisen i første omgang ramte Europa i begyndelsen af året, var det småt med samarbejdet på tværs af landegrænserne.

Men landene har nu givet hinanden håndslag på en række tiltag, herunder at de skal blive bedre til at dele de seneste corona-data med hinanden – ikke mindst om presset på deres intensivafdelinger.

- Hvis vi ved, hvor der er problemer på intensivafdelingerne, kan vi blive bedre til at hjælpe hinanden med patientplejen på tværs af grænserne, lød det fra kommissionsformanden, som tilføjede, at EU har afsat godt 1,6 milliarder kroner til at kunne transportere coronapatienter sikkert til andre lande, hvis det skulle blive nødvendigt.

I Belgien er man begyndt at etablere nye midlertidige områder på hospitalerne til at tage imod de mange nye coronasmittede. (Foto: Benoit Doppagne © Scanpix)

Ny antigentest på vej

Det er penge, som blandt andet kan komme Tyskland til gode.

De tyske myndigheder meddelte i går, at de er klar til at tage imod patienter fra Belgien, der lige nu er det hårdest ramte land i Europa set i forhold til indbyggertallet. Kort tid efter blev mindst to belgiske patienter ifølge ZDF overflyttet til et tysk hospital.

Derudover vil der ifølge kommissionsformanden blive oprettet en fælles platform, hvor medlemslandenes eksperter kan dele erfaringer og gode råd med hinanden. Det skal forhindre, at der kommer "modstridende og forvirrende budskaber". Og landene skal samtidig sørge for at teste så mange borgere som muligt for at kunne holde øje med smittespredningen.

Kommissionen arbejder også på, at en ny, hurtig antigentest snart kan blive godkendt, så folk ikke behøver at vente dagevis på at få svar på, om de er smittet med virusset.

- Den kommer til at spille en vigtig rolle, lød det fra Ursula von der Leyen.

Brug for vaccinestrategi

22 medlemslande, herunder Danmark, har udviklet corona-apps, som borgerne kan bruge til at holde øje med, om de har været i nærkontakt med coronasmittede. De virker dog kun, hvis mange har downloadet dem, og derfor bør folk opfordres til at gøre det, lød det fra kommissionsformanden.

Samtidig skal de forskellige apps kunne tale med hinanden og udveksle informationer, og det bliver der også arbejdet på. I dag er der kun tre apps - den irske, den tyske og den italienske - der er blevet forbundet.

Derudover bør medlemslandene allerede nu begynde at forberede sig på, at der kommer en coronavaccine, understregede Ursula von der Leyen. Kommissionen har indgået forhåndsaftaler om køb af vacciner, og alle landene vil modtage dem på samme tid, når den er klar. Det kan meget vel blive til april, sagde hun onsdag.

- Men infrastrukturen for vaccinen skal være klar, og derfor skal medlemslandene nu indsende deres vaccinationsplaner, så vi kan sikre, at de virker, sagde formanden og tilføjede, at hun er udmærket klar over, at mange europæere er blevet ramt af en 'corona-træthed'.

- Vi spørger alle os selv om, hvornår vi kommer ud af denne krise. Men nu er det vigtigt, at vi alle er tålmodige, beslutsomme og har selvdisciplin, sagde hun og understregede, at de vigtigste redskaber mod krisen fortsat er at holde afstand og vaske hænder.

- Bær mundbind, undgå forsamlinger, tætte forbindelser og lukkede rum med dårlig udluftning. Det er nøglen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) deltog på afstand fra Marienborg, nord for København. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Merkel: Brug for skrappe tiltag

Alene i den seneste uge har der ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, været mere end 1,3 millioner bekræftede smittetilfælde i Europa.

Tyskland er et af de lande, hvor smittetallene stiger voldsomt, og tidligere på ugen besluttede politikerne blandt andet, at alle landets barer, restauranter, biografer og teatre fra på mandag skal holde lukket.

Og den tyske kansler, Angela Merkel, fastslog under mødet, at der er brug for skrappe tiltag, hvis ikke smitten skal løbe løbsk i løbet af vinteren.

- Vi skulle have gjort det tidligere, sagde hun ifølge Politico.

Det er et budskab, som den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), er enig i. I sidste uge strammede hun coronarestriktionerne i Danmark. Og hun er klar til at indføre flere, hvis det bliver nødvendigt.

- Jeg kan også se i Europa, at hvis man kommer for sent, hvad nogle lande gjorde i foråret, vil man se mange flere smittede og potentielt også flere dødsfald, og det skal vi ikke se i Danmark, sagde hun ifølge Ritzau inden topmødet.

Men den tyske kansler understregede også, at EU-landene ikke må lukke helt i, for der er et indre marked, som fortsat skal fungere trods krisen. I marts valgte en række af medlemslandene, herunder Danmark, at lukke for grænserne i et forsøg på at holde smitten ude.

Og Danmark er stadigvæk lukket land for en lang række EU-borgere, selvom medlemslandene tidligere på måneden blev enige om, at de 'i princippet' ikke må nægte indrejse for borgere fra udvalgte medlemslande, der eksempelvis har for mange coronasmittede.

Den pointe var kommissionsformanden enig i.

- Det tog ikke lang tid for os at indse, at det var en gene for det indre marked og for varernes fri bevægelighed. Og det standsede ikke virusset, lød det fra Ursula von der Leyen.

Facebook
Twitter