EU og fire sydamerikanske lande laver aftale efter 20 år

Brasiliens præsident kalder frihandelsaftale den vigtigste aftale nogensinde for hans land.

EU's handelskommissær, Cecilia Malmström, sagde tidligere i denne måned, at en frihandelsaftale med Mercosur var hendes vigtigste prioritet for EU. (Foto: © ARND WIEGMANN / POOL, REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

EU og fire lande i den sydamerikanske blok Mercosur er enige om et udkast til en frihandelsaftale, siger kilder tæt på forhandlingerne til Reuters.

Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, skriver på Twitter, at EU-Mercosur-aftalen er historisk - en af de vigtigste aftaler nogensinde for hans land.

Aftalen er indgået efter næsten 20 års forhandlinger. Den fjerner handelshindringer og bidrager til øget eksport fra begge parter.

EU-Kommissionen siger, at aftalen tager hensyn til beskyttelse af arbejderes rettigheder, miljøet samt høje standarder for fødevarer.

Mercosur blev grundlagt i 1991 og består af Argentina, Uruguay, Paraguay og Brasilien. Aftalen mellem de fire lande skal fremme frihandel og den frie bevægelighed.

Flere frihandelsaftaler er indgået

EU indledte forhandlinger med Mercosur-landene i 2000, og de intensiverede forhandlingerne, efter præsident Donald Trumps valgsejr i 2016, hvor EU begyndte at lægge mere vægt på at få flere globale handelspartnere.

Denne intensivering har også ført til en frihandelsaftale med Canada samt aftaler med Mexico og Japan.

Brasiliens regering siger, at aftalen er en historisk ramme om relationerne mellem Mercosur og EU.

- Aftalen vil eliminere toldafgifter på import af landbrugsvarer - blandt andet juice, pulverkaffe og frugter, mens producenter i Brasilien af kød, sukker og ætanol får bedre adgang til det europæiske marked.

Frihandelsaftalen er den største EU nogensinde har indgået. Alt i alt vil den dække et marked bestående omkring 800 millioner mennesker.

ritzau/