EU og Tyrkiet afholder topmøde om flygtningekrisen

Det høje antal flygtninge, der stadig kommer til EU, skal nedbringes, og det skal gå hurtigt, siger Donald Tusk.

Topmødet finder sted blot 10 dage før et allerede planlagt topmøde - som også kommer til at handle om flygtningekrisen i Europa. (Foto: © OLIVIER HOSLET, Scanpix)

EU og Tyrkiet holder topmøde om flygtninge- og migrationskrisen mandag 7. marts, siger EU-præsident Donald Tusk onsdag i en tale i Europaparlamentet.

Det sker, efter at EU's stats- og regeringschefer på deres topmøde i sidste uge blev enige om at invitere Tyrkiet til topmøde i Bruxelles, efter at EU-lederne havde haft en lang og hård debat om flygtninge- og migrationskrisen.

Topmødet med Tyrkiet finder sted blot ti dage før et allerede planlagt EU-topmøde, som Donald Tusk tidligere har kaldt "sidste chance" for at få styr på flygtningekrisen.

- Det høje antal, der stadig kommer, må nedbringes. Og det skal gå hurtigt, siger Donald Tusk i Europaparlamentet.

EU og Tyrkiet blev i november enige om en handlingsplan, hvor Tyrkiet til gengæld for en EU-finansieret fond med tre milliarder euro (22,5 milliarder kroner) til hjælp for flygtninge i Tyrkiet skal sætte en bremse på menneskestrømmen til EU.

Men samarbejdet halter og har svært ved overhovedet at komme i gang, mener EU-landene.

Det skyldes blandt andet, at de selv har været langsomme til at finde ud af, hvem der skulle betale hvor meget til fonden, men samtidig er menneskestrømmen fra Tyrkiet til de græske kyster og dermed ind i EU trods aftalen større end sidste år.

/ritzau/