EU og Tyrkiet sætter gang i evaluering af migrantaftale

Tyrkiets præsident og EU-ledere er enige om at se nærmere på deres aftale fra 2016.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen og formand for Det Europæiske Råd Charles Michel (t.h.) holdt pressemøde efter mødet Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan. (Foto: John Thys/Pool © Ritzau Scanpix)

Noget synes at være galt med en migrantaftale mellem EU og Tyrkiet, hvorfra tusindvis af migranter bevæger sig mod EU's ydre grænse.

Hvad det er, skal Tyrkiets udenrigsminister og EU's udenrigschef finde ud af i de "kommende dage og uger".

Det blev aftalt på et møde mellem Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, EU-præsident Charles Michel og EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, mandag aften i Bruxelles.

De to EU-ledere udtrykker begge tilfredshed over, at man fik indledt en "konstruktiv samtale" med Erdogan, efter at retorikken fra Ankara har været spændt i de seneste dage.

- Det var vigtigt at udveksle meninger om forskellige emner. Mødet er et første skridt på vej mod en stærkere politisk dialog på kort og på lang sigt, siger Michel.

Grækenland har blokeret grænsen

Baggrunden for mødet er, at tusindvis af syriske flygtninge og migranter i de seneste uger har bevæget sig mod grænsen til EU-landet Grækenland.

Det er sket, efter at Erdogan har sagt, at grænsen er åben, og at de ville kunne komme ind i EU. Det har dog ikke været tilfældet.

Grækenland har blokeret grænsen og helt ekstraordinært lukket for, at nytilkomne kan søge asyl. Det har von der Leyen mandag kritiseret.

Ursula von der Leyen siger efter mødet med Erdogan, at aftalen om migranter fra 2016 "fortsat er gyldig".

6 milliarder euro

Med den har EU lovet - og delvist allerede givet - Tyrkiet 6 milliarder euro til at hjælpe de 3,7 millioner syriske flygtninge i landet.

- Vi har afgjort forskellige holdninger, men vi har talt ærligt og åbent om disse, og det var en god samtale og en konstruktiv dialog, siger hun.

Michel siger efter mødet, at EU-lederne formentlig skal have et nyt møde med Erdogan i en nær fremtid.

Først skal EU's udenrigschef, Josep Borrell, og Tyrkiets udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu, gennemgå aftalen fra 2016.

Formålet er ifølge Michel "at afklare", om parterne har "samme tolkning" af aftalen, så den kan implementeres.

/ritzau/

FacebookTwitter