EU om Trumps indrejseforbud: Vores borgere skal ikke diskrimineres

EU-kommissionen får modsatrettede oplysninger om de nye indrejseregler i USA.

Tusindvis af amerikanere har demonstreret mod indrejseforbuddet, siden det trådte i kraft i weekenden. Her ses demonstranter i Los Angeles. (Foto: KONRAD FIEDLER © Scanpix)

Det er stadig uvist om EU-borgere, der også har et statsborgerskab i Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien eller Yemen kan få lov til at rejse ind i USA i de kommende 90 dage.

Det fortæller EU-Kommissionens cheftalsmand, Margaritis Schinas, på en pressebriefing i dag i Bruxelles, efter Donald Trump underskrev et præsidentielt dekret i weekenden.

- Vi er i gang med at finde ud af, om dette præsidentielle dekret har konsekvenser for rejser foretaget af EU-borgere, der har dobbelt statsborgerskab i et af de syv lande, der er omfattet af rejseforbuddet, siger Schinas ifølge Ritzau, der også fortæller, at man lige nu får modstridende oplysninger.

- Vi vil sørge for, at der ikke bliver diskrimineret mod vores statsborgere, siger EU-Kommissionens cheftalsmand.

Borgerservice: Kontakt ambassaden før afrejse

EU-Kommissionen har nu taget kontakt med de forskellige medlemslande for at få overblik over sagen. Blandt andet er meldingen lige nu fra Storbritannien, at briter med dobbelt statsborgerskab godt kan få indrejse i USA, så længe de ikke rejser direkte fra et af de syv muslimske lande, som er underlagt indrejseforbuddet.

Dette står i kontrast til meldingen fra Udenrigsministeriets Borgerservice i Danmark, som i går fortalte til DR Nyheder, at man som dansk statsborger ikke skal forvente at få indrejse i USA, hvis man også er statsborger i et af de syv muslimske lande.

- Vi råder dem (danskere med dobbelt statsborgerskab, red) ubetinget til at kontakte den amerikanske ambassade. Ambassaden oplyser umiddelbart til os, at danskere med dobbelt statsborgerskab bliver påvirket af indrejseforbuddet. Men immigrationslovgivningen i USA er kompliceret, og derfor kan der være forskellige gråzoner og muligheder, sagde Rene Dinesen, chef for Udenrigsministeriets Borgerservice.

Den amerikanske ambassade i Berlin opfordrer ligeledes til, at dobbelte statsborgere fra Irak, Iran, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien og Yemen undlader at søge visum i USA.

- Efter et præsidentielt dekret i USA underskrevet 27. januar 2017 er udstedelsen af visum til udlændinge fra Irak, Iran, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien og Yemen suspenderet med umiddelbar virkning, skriver ambassaden på sin Facebook-side.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk