EU overvejer at lægge Myanmars generaler på is

EU overvejer at indføre sanktioner mod generaler i Myanmar på grund af hærens offensiv mod rohingya-muslimer.

En halv million rohingya-muslimer er flygtet fra Myanmar, siden hæren startede en offensiv mod minoriteten i slutningen af august. (Foto: © Munir uz Zaman, Scanpix)

EU's udenrigsministre skal på et møde i næste uge drøfte, om de skal afbryde kontakten med de øverste generaler i Myanmar.

Sanktionen skal være et svar på hærens offensiv, der har sendt over en halv million rohingya-muslimer på flugt over grænsen til Bangladesh.

Det viser et udkast til et dokument, der er udarbejdet forud for EU-udenrigsministermødet på mandag, og som nyhedsbureauet Reuters har set.

Ifølge udkastet vil EU "suspendere invitationer til den øverstkommanderende for de væbnede styrker i Myanmar/Burma og andre højtstående militærofficerer".

I de seneste godt seks uger har den nordlige Rakhine-delstat i Myanmar været præget af en omfattende offensiv, som hæren har indledt efter et angreb fra en oprørsgruppe 25. august.

Volden har fået mindst 515.000 rohingya-muslimer til at flygte til Bangladesh.

Tusindvis af andre indbyggere i Rakhine-delstaten, som for manges vedkommende tilhører rohingya-mindretallet, er flygtet til andre dele af Myanmar, der også kendes under navnet Burma.

Verdens hastigst voksende flygtningekrise

Situationen, som af FN betegnes som "verdens hastigst voksende flygtningekrise", har vakt international opmærksomhed og skarp kritik fra flere lande.

Ifølge det EU-udkast, Reuters har set, kan der komme flere sanktioner på bordet, men det afhænger af udviklingen i Myanmar. Omvendt er EU "også klar til at reagere tilsvarende på positive udviklinger", lyder det.

Ordlyden i dokumentet skal drøftes af repræsentanter for de 28 medlemslande tirsdag.

I forvejen har EU indført en embargo på våben og diverse udstyr, der kan bruges til "undertrykkelse".

USA overvejer også fornyede sanktioner mod Myanmar.

/ritzau/Reuters