EU-parlamentarikere: Kemi-lobbyen er svær at hamle op med

Danske EU-politikere efterlyser hjælp fra miljøministeren og industrien selv for at få gjort noget ved de farlige kemikalier, der omgiver os.

Visse kemikalier er farlige for børns hjerneudvikling, viser ny forskning. Men selv med beviser for de skadelige stoffer er det svært for EU-parlamentarikere at trænge igennem til EU-kommissionen, siger to danskere i Bruxelles. (Foto: Morten Stricker © Scanpix)

I Bruxelles er det enormt svært at trænge igennem lobbyister og ind til EU-kommissionen, hvis man som parlamentsmedlem gerne vil ændre på kemikalielovgivningen.

Det siger to danske parlamentarikere, efter den danske miljøminister Kirsten Brosbøl (S) lørdag har sagt, at reguleringen af kemikalier skal foregå på EU-niveau.

Reaktionen kommer, fordi ny forskning viser, at flere stoffer end hidtil antaget er farlige for børns hjerneudvikling.

Lobbyen boede oveni os

Margrethe Auken - som er en del af udvalget for miljø, folkesundhed og fødevaresikkerhed - bruger udarbejdelsen af kemikalielovgivningen Reach tilbage i 2006 som det klareste eksempel.

- Presset oplevede vi meget kraftigt, da vi lavede den store kemikalielovgivning. Der boede kemikalieindustrien nærmest oveni os, siger Margrethe Auken til DR Nyheder.

- Og du skal tænke på, det ikke bare var over for de konservative og højrekræfterne i parlamentet. Det var i meget høj grad også i hovedstæderne. Du kan tro, vi kunne mærke det fra Tyskland og England, hvor meget man maste på for at undgå en skrap lovgivning.

Efter vedtagelsen af loven mente Margrethe Auken dengang, at Tyskland havde fået for mange indrømmelser.

Tolv farlige stoffer

Hele debatten om kemikalier er denne gang åbnet, fordi et studie af den danske forsker Philippe Grandjean fra Syddansk Universitet har fundet frem til tolv kemiske stoffer, der er problematiske for fostre og små børns hjerneudvikling.

Tidligere har man kun kendt til seks kemiske stoffer - heriblandt kviksølv og bly - der var problematiske for små børns hjerneudvikling.

I forlængelse af Margrethe Aukens kritik mener Christel Schaldemose - som sidder i udvalget for miljø, folkesundhed og fødevaresikkerhed - at lobbyisterne har alt for godt fat i EU-kommissionen, som hellere går industriens end EU-parlamentarikernes ærinde.

- Der er et hav af forskere, som er ansat af industrien, og som siger, det her ikke er så slemt endda. Eller at det er svært at sige noget præcist, siger Christel Schaldemose til DR Nyheder.

- Jeg har for eksempel været til en konference, hvor de forsøgte at latterliggøre hele arbejdet. Og af en eller anden årsag, som jeg ikke kan gennemskue, så virker det som om, kommissionen lytter mere til industrien end parlamentarikerne.

- Jeg er frustreret

Ifølge Christel Schaldemose har der længe været mange beviser for, at mange stoffer og brugen af dem er farlige. Og selv om der er et flertal i EU-parlamentet for at gøre noget ved problemet, er det svært at trænge igennem til EU-kommissionen.

- Jeg er virkelig frustreret, for vi har arbejdet for det her længe. Vi har arbejdet for en betænkning om hormonforstyrrende stoffer, hvor kommissionen bliver ved med at udsætte den, siger Christel Schaldemose.

Hun fortæller, at de i Bruxelles er langt fra en løsning på, hvordan de skal handle mod eksempelvis hormonforstyrrende stoffer, fordi de stadig kæmper om, hvordan man definerer stofferne.

Industri og ministre må på banen

Christel Schaldemose efterlyser derfor, at Kirsten Brosbøl får samlet de europæiske miljøministre, så de sammen med parlamentet kan lægge pres på EU-kommissionen og på den måde få den til at tage noget initiativ.

Ligeledes savner Margrethe Auken, at de virksomheder, der kan levere alternative løsninger til de farlige stoffer, viser flaget i hele debatten. Parlamentspolitikerne har nemlig brug for gode argumenter mod de tunge drenge i industrien.

- Vi savner den industri, som siger: det her kan vi faktisk godt. Men vi vil godt have, at de skrappe krav bliver stillet, så vi ikke mister vores konkurrencedygtighed. Så de kommer og støtter os, så vi kan gennemføre lovgivningen, siger Margrethe Auken.

Dansk Industri, som repræsenterer 10.000 danske virksomheder, har ingen kommentarer, da organisationens miljøpolitiske chef er på ferie.