EU-Parlamentet vedtager retten til at blive glemt på nettet

I dag vedtager EU flere nye love om databeskyttelse af europæernes oplysninger på internettet.

Der kommer til at vanke enorme bøder til de virksomheder, der ikke følger den nye EU-lovgivning. (Foto: STEFFEN ORTMANN © Scanpix)

Hvis uheldige oplysninger eller billeder først havner på internettet, så er der ikke meget borgerne kan gøre i dag. Men det vil EU-landene nu ændre på.

Efter fem års forhandlinger vil flere sæt nye EU-regler om databeskyttelse nemlig blive vedtaget i Europa-Parlamentet i dag.

Det fortæller DR's EU-korrespondent Ole Ryborg.

- Det gælder blandt andet data-beskyttelse, altså beskyttelse af personoplysninger. Det måske mest vidtgående er retten til at blive glemt.

- Det vil sige, retten til at bede en internetleverandør om at fjerne oplysninger på internettet – og sågar pålægge leverandøren at sikre, at andre også fjerner oplysningerne.

Vrede virksomheder

Der er gået fem lange år, siden Europa-Kommissionen første gang fremlagde sit forslag en en regulering af reglerne - og der er en god forklaring på, at processen har trukket i langdrag.

- Når EU nu regulerer og sikrer borgerne forskellige rettigheder – for eksempel retten til at blive glemt ved at få slettet sine data, så er det noget som er besværligt for virksomheder – og som koster penge. Så der har været betydelige protester, siger Ole Ryborg.

At kalde protesterne for betydelige er ingen overdrivelse. Der er nemlig blevet fremsat intet mindre end 3.133 ændringsforslag til det forslag om nye regler om databeskyttelse, som Europa-Kommissionen fremlagde for fem år siden.

- Det her er noget, alle har en holdning til.

Undtagelser til reglen

De nye regler er dog ikke ensbetydende med, at man fremover bare kan få fjernet alle oplysninger om sin person på internettet. Der vil nemlig være undtagelser, fortæller Ole Ryborg.

- En undtagelse vil for eksempel være, hvis man vurderer, at oplysningerne er vigtige af historiske årsager. Så hvis en politiker dummer sig på Twitter og efterfølgende beder om at få det fjernet, så vil det ikke ske.

Det samme gælder, hvis oplysningerne er nødvendige af statistiske hensyn, videnskabelige hensyn eller af sundhedsmæssige hensyn.

Samtidig vil der også være beskyttelse i forhold til at få data fjernet, hvis det er vurderingen, at oplysninger skal blive på internettet af hensyn til ytringsfriheden.

- Men som udgangspunkt kan man altså bede om at få fjernet for eksempel det ligegyldige, men dumme festbillede – og der er lagt op til enorme bøder, som kan løbe op i milliarder, hvis ikke virksomhederne efterlever ønsket, siger Ole Ryborg.

EU-Parlamentet vedtager samtidig det omstridte PNR-register, der giver EU-lande adgang til hinandens registre over oplysninger om flypassagerer. Det kan du læse meget mere om her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk