EU-Parlamentet vil have indledt procedure mod Ungarn

Parlamentet stemmer for at indlede Artikel 7-procedure mod Ungarn.

EU-Parlamentet opfordrer EU's medlemslande til at indlede artikel 7-procedure mod Ungarn. (Foto: Vincent kessler © Scanpix)

EU-Parlamentet opfordrer EU's medlemslande til at indlede artikel 7-procedure mod Ungarn for overtrædelser af EU-værdier såsom retsprincipper, viser afstemning.

Med stemmerne 448 for og 197 imod sender parlamentet deres anbefalinger videre til Ministerrådet, der tager den endelige beslutning.

Afstemningen om en mulig Artikel 7-sag mod Ungarn kommer på ryggen af flere love og tiltag i Ungarn, som set gennem EU-briller er kontroversielle. Derfor indstillede Parlamentets borgerrettighedsudvalg tidligere på sommeren, at EU burde diskutere sanktioner mod Ungarn.

Ungarn med regeringsleder Viktor Orbán i spidsen har blandt andet indført love, der ikke fuldt ud tillader en ucensureret og uhindret presse. Regeringens ændringer af en såkaldt informationsfrihedslov begrænser retten til adgang til regeringsoplysninger.

Ligesom Ungarn vedtaget en lovpakke, der gør det ulovligt at hjælpe papirløse migranter og flygtninge i Ungarn. Hvis man fremover hjælper migranter eller flygtninge med at søge asyl eller opholdstilladelse i Ungarn, kan man blive idømt op til ét år i fængsel. Derfor bliver mange migranter ikke hjulpet og er efterladt til sig selv på gade.

Korrespondent: Historisk situation

Det er endnu uklart, hvad dagens afstemning fører til, udover at det nu er op til EU's Ministerråd - dvs medlemslandene - at diskutere næste skridt. Men som ordføreren på Ungarn-afstemningen, den hollandske parlamentariker Judith Sargentini syrligt bemærkede, håber hun ikke, at det går ligesom med artikel 7-sagen mod Polen, hvor EU’s medlemslande efter næsten et års trippen stadig ikke har truffet beslutning om næste skridt.

Ifølge DR's EU-korrespondent, Karin Axelsson, er der dog ingen, der forventer, at Ungarn i sidste ende vil miste stemmeretten, som det er muligt med artikel 7, fordi det kræver enstemmighed blandt landene, hvor Ungarn og Polen nu holder hånden over hinanden.

Men uanset hvad, er sagen en alvorlig skamplet for Ungarn, der kan koste Viktor Orbán dyrt, fordi medlemslandene nu bruge sagen til at straffe Ungarn økonomisk, siger Karin Axelsson.

- Snart skal det nye syv-årige budget for Europa forhandles på plads, og her kan man true Ungarn med at fratage dem støttekroner, hvis ikke de overholder de demokratiske spilleregler.

- Og det er Ungarn nervøse for, for de er helt afhængige af EU-støtten i dag, hvor 4 procent af deres BNP kommer fra EU, dvs for hver gang de indbetaler en krone, får de seks tilbage fra Bruxelles, siger Karin Axelsson.

Tålmodigheden opbrugt

Ifølge Karin Axelsson er dagens resultat et udtryk for, at tålmodigheden med Ungarn og Polen er opbrugt i Europa-parlamentet – og også i flere af de andre medlemslande.

- Senest har Frankrigs udenrigsminister sagt, at man ikke længere ønsker at betale penge til medlemslande i øst, der ikke overholder de demokratiske spilleregler, siger hun.

Men det er ikke kun blandt Ungarns sædvanlige fjender, at tilliden er væk.

Også internt i parlamentets konservative blok, som Viktor Orbán tilhører, er folk trætte af at holde hånden over Ungarn. Således gik flere stemmer fra gruppen imod Orbán og Ungarn, siger Karin Axelsson.

- Det allervigtigste signal var, da formanden for gruppen, Manfred Weber, i går aftes efter gruppens møde med Orban meddelte, at han ville stemme for en aktivering af artikel 7, siger hun.

Resultatet af afstemningen blev mødt af jubel og stående klapsalver fra parlamentet, mens der lød et afmattet buh fra Orban-fløjen, siger Karin Axelsson.

- Det siger noget om vigtigheden af sagen, at parlamentet næsten var fyldt ved afstemningen. Det er ikke hverdagskost, siger hun.

Facebook
Twitter