EU-præsident om Trump: Med venner som ham, hvem har så brug for fjender?

Donald Tusk langer hårdt ud efter Trump over handelspolitik og atomaftalen med Iran.

EU-præsident Donald Tusk langer hårdt ud efter Donald Trump. (Foto: STOYAN NENOV © Scanpix)

EU-præsident Donald Tusk lagde ikke fingrene imellem på et pressemøde i forbindelse med dagens EU-topmøde i Sofia i Bulgarien.

Her forholdt han sig til USA med præsident Donald Trump i spidsen og dets "lunefulde selvsikkerhed", som ifølge Tusk kræver, at EU-landene står bedre sammen end nogensinde før.

Særligt henviste han til USA's beslutning om at trække sig ud af atomaftalen med Iran for lidt over en uge siden og truslerne om en handelskrig mellem EU og USA.

- Hvis man ser på præsident Trumps seneste beslutninger, kunne man næsten foranlediges til at sige; Med venner som ham, hvem har så brug for fjender, sagde Tusk under pressemødet.

- Men ærligt talt skal Europa være taknemmelig over for præsident Trump, for takket være ham er vi sluppet af med alle illusioner. Han har fået os til at se i øjnene, at har man brug for en hjælpende hånd, sidder den for enden af ens egen arm, sagde EU-præsident Donald Tusk.

Handelskrig kan starte om to uger

På topmødet mellem EU's stats- og regeringschefer i Bulgarien skal toppolitikerne i aften diskutere det fremtidige forhold mellem EU og USA, med udgangspunkt i atomaftalen med Iran og den amerikanske præsidents tanker om at indføre straftold på europæisk stål.

Det er i det lys, at Donald Tusks hårde retorik skal ses, siger DR's EU-korrespondent Ole Ryborg.

- Set med EU's briller har vi nu for tredje gang inden for relativt kort tid set, hvordan at USA bryder med internationale aftaler, som USA selv har været med til at indgå, siger han.

- Først var det klimaaftalen. Så var det truslerne om straftold på stål og aluminium, som der træffes beslutning om om to uger. Senest er det aftalen med Iran. Så vi står lige på kanten til en handelskrig mellem Europa og USA, siger Ole Ryborg.

Forsøger at trænge igennem til Trump

EU-korrespondenten vurderer, at Donald Tusks ord skal ses som et sidste forsøg på at trænge igennem til den amerikanske leder efter forhandlingsforsøg er slået fejl, og før en handelskrig er en realitet.

- Tusk har den her retorik for at gøre det klart for Trump, at man ikke vil vende den anden kind til, som man gjorde med klimaaftalen. Som talsmand for EU's regeringschefer skal han forklare amerikanerne, at det er alvor, siger EU-korrepondenten.

På mødet i dag skal EU-landene diskutere, hvor langt de vil gå, hvis det ikke lykkes at få hul igennem til Trump og USA.

- EU-landene forbereder, hvordan de skal slå tilbage, hvis han indfører straftolden. Så kommer Europa med modsanktioner, som rammer de steder i USA, hvor det vil gøre ondt på Trump, siger Ole Ryborg.

Facebook
Twitter