EU-præsident skal vidne i speget sag i Polen

EU’s polskfødte præsident Donald Tusk skal for i en omstridt sag om en hemmelig aftale mellem Rusland og Polens efterretningstjenester.

Hundredvis af EU-præsident Donald Tusks støtter tog ham med EU-flag på spor 3 her til formiddag på centralstationen i hovedstaden Warszawa. (Foto: Kacper Pempel © Scanpix)

Donald Tusk, Donald Tusk, Donald Tusk!

Hundredvis af EU-præsident Donald Tusks støtter tog imod ham med EU-flag på spor 3 her til formiddag på centralstationen i hovedstaden Warszawa.

Men man kunne også høre enkelte råbe:

- I fængsel med ham!, da han ankom fra sin hjemby Gdansk på den polske nordkyst.

De fremmødte fulgte den polske chef for EU til en domstol i Warszawas centrum. Tusk skal nemlig for retten i sit hjemland i dag, hvor han skal vidne i en retssag mod to tidligere chefer for den polske efterretningstjeneste. De står anklaget for at have overtrådt deres kompetencer ved i 2013 at indgå en aftale med Ruslands efterretningstjeneste FSB (arvtageren til KGB) uden tilladelse fra den daværende premierminister, der dengang hed Donald Tusk.

Er han udsat for en smædekampagne?

Den polske efterretningstjeneste har hemmeligstemplet aftalen. Men ifølge Polens største avis, den liberale og oppositionsvenlige Gazeta Wyborcza, skulle aftalen sikre, at polske soldater i Afghanistan og deres udstyr kunne komme hjem i god behold – over Rusland. Men aftalen blev aldrig ført ud i livet. Polakkerne droppede den, da konflikten mellem Rusland og Ukraine brød ud kort tid efter.

Læser man til gengæld Polens regeringstro og stærkt konservative, katolske medier, indebar aftalen, at de to tjenester skulle samarbejde mod trusler mod de to lande.

For en stribe polske iagttagere bruger Tusks ærkefjender i det nationalkatolske regeringsparti retssagen som en del af en målrettet kampagne til at sværte Donald Tusk til. Regeringen vil forhindre, at Tusk efter sin periode som EU-præsident vender tilbage til Polen og stiller op som præsident.

I marts blokerede Polen som eneste af de 28 EU-lande genvalget af Tusk som præsident for Unionen. Siden er Tusks centrumhøjre-parti Borgerplatform steget voldsomt i meningsmålingerne, mens regeringen må se sin støtte blandt polakkerne svinde ind.

Tusk som landsforræder?

Udover retssagen mod de to tidligere chefer for efterretningstjenesten, beskyldte den polske forsvarsminister i marts Tusk for landsforræderi – sammen med Rusland skadede Tusk ifølge ministeren polske interesser, efter den polske præsident sammen med 95 andre blev dræbt, da det polske regeringsfly styrtede ned i tyk tåge i den russiske by Smolensk for syv år siden.

Myndighederne også kaldt EU-præsidenten for retten i en højprofileret sag om banksvindel.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk