EU-præsident Tusk til Polens politikere: Respektér forfatningen

Uden adgang til en fri presse bliver demokrati til diktatur, lyder det fra Donald Tusk.

I Europa har vi en unik model for demokrati, hvor borgerne, jura og moralen definerer grænserne for magt - ikke omvendt, sagde Tusk. (Foto: Maciej Kulczynski © Scanpix)

Polens tidligere premierminister, nuværende EU-præsident Donald Tusk holder nøje øje med situationen i hjemlandet, hvor tusindvis af polakker både i går og i dag er på gaden for at markere deres stærke utilfredshed med regeringens forslag om at begrænse mediers adgang til parlamentet.

På et pressemøde i Wroclaw tidligere lørdag påpegede Donald Tusk, at lovforslaget ikke er typisk for den europæiske måde at behandle medier på.

- I Europa har vi en unik model for demokrati, hvor borgerne, jura og moralen definerer grænserne for magt - ikke omvendt. Et demokrati, hvor folket ikke får adgang til information fra medierne, bliver et diktatur, sagde Donald Tusk ifølge det polske medie wyborcza.pl.

Samtidig opfordrede han magthaverne i landet til at tage hensyn til folkets stemme.

- I kølvandet på begivenhederne i parlamentet og på gaderne i Warszawa i går opfordrer jeg dem, der har den reelle magt, til at respektere folket samt forfatningens principper og moral, sagde Tusk ifølge Reuters.

Lovforslaget fra den polske regering vil begrænset antallet af journalister, der skal have adgang til parlamentet. Desuden skal kameraer forbydes, og kun fem udvalgte tv-stationer skal have adgang til at optage fra debatter i parlamentet.

FacebookTwitter