EU-præsident: Vi skal være åbne for en lang brexit-udskydelse

I aften skal de britiske politikere stemme om, hvorvidt de skal udskyde brexit-udtrædelsen.

EU-præsident Donald Tusk mener, at EU-landene skal være åbne for en lang forlængelse af brexit, hvis de britiske politikere beder om det. (Foto: POOL New © Scanpix)

Hvis briterne får brug for mere tid til at håndtere brexit, bør Danmark og de resterende EU-lande være åbne for at forlænge udtrædelsesdatoen i lang tid.

Det er meldingen fra EU-præsident Donald Tusk, som er formand for Det Europæiske Råd, hvor unionens stats- og regeringschefer sidder.

Ifølge planen skal briterne forlade EU den 29. marts i år, men i aften skal de britiske politikere dog stemme om, hvorvidt de vil udskyde udtrædelsesdatoen.

Stemmer de ja, skal det først enstemmigt godkendes af alle stats- og regeringscheferne i Det Europæiske Råd, før det kan træde i kraft. Det vil i givet fald ske på EU-topmødet i næste uge, hvor brexit endnu en gang er på dagsordenen.

- Hvis Storbritannien finder det nødvendigt at gentænke sin brexit-strategi og skabe konsensus omkring den, vil jeg under mine samtaler forud for topmødet appellere til de 27 EU-lande om at være åbne for en lang forlængelse, lyder det fra Donald Tusk i et tweet.

Den britiske premierminister, Theresa May, kæmper fortsat for sin skilsmisseaftale med EU. Den er nu blevet nedstemt to gange. (Foto: handout © Scanpix)

Skal komme med god forklaring

Et flertal i det britiske underhus stemte i går for, at Storbritannien ikke skal forlade EU uden en aftale.

EU har dog gentagne gange understreget, at den nuværende aftale, som premierminister Theresa May har indgået med EU, og som to gange er blevet nedstemt i det britiske parlament, er den eneste mulige aftale.

- Der kommer ikke flere forsikringer eller fortolkninger. Vi kan ikke gå længere, lød det i går fra EU's brexit-chefforhandler, Michel Barnier.

Både Michel Barnier og en række af gruppeformændene i Europa-Parlamentet understregede ligeledes, at briterne skal komme med en god og velbegrundet forklaring, hvis de skal udskyde brexit til efter den 29. marts.

- Jeg er imod enhver form for forlængelse, hvis ikke det er baseret på en klar stillingtagen fra Underhuset, så vi er klar over, hvad de ønsker, lød det blandt andet fra den liberale gruppeformand Guy Verhofstadt, der har været Europa-Parlamentets koordinator under brexitforhandlingerne.

Farage kæmper for veto mod forlængelse

Vælger briterne at udskyde brexit til efter den 22. maj, skal de dog afholde valg til Europa-Parlamentet. Det finder sted i alle EU-landene fra den 23. til den 26. maj i år.

Den britiske generaladvokat ved EU-domstolen, Eleanor Sharpton, nævner dog ifølge The Guardian, at der kan være andre muligheder, hvis udtrædelsen bliver senere end den 22. maj.

Enten kan man forlænge de nuværende britiske europaparlamentarikeres mandater eller lade britiske parlamentarikere deltage som repræsentanter i Europa-Parlamentet.

Den EU-kritiske europaparlamentariker Nigel Farage, der var en af bannerførerne for det britiske farvel til EU, udtalte i går til BBC, at han vil prøve at få overbevist en eller flere af de europæiske regeringer om at nedlægge veto mod en forlængelse af brexit, hvis det skulle komme så vidt.

Facebook
Twitter