EU-præsident vil færdiggøre Brexit-forhandlinger til november

Donald Tusk roser Theresa Mays tilgang, men mener også, at afgørende dele af planen skal tilbage i værkstedet.

Donald Tusk roser Theresa Mays hvidbog, om end ikke helt uforbeholdent. (Foto: VIRGINIA MAYO © Scanpix)

Midt i november forventer EU-præsident Donald Tusk at kunne lægge sidste hånd på Brexit-forhandlingerne med Storbritannien.

Det sagde han før dagens EU-topmøde i Salzburg i Østrig, og tilføjede at han vil indkalde alle EU-landenes ledere til møde, hvor aftalen skal færdiggøres, til den tid.

Samtidig udtrykte han sin støtte til den britiske premierminister Theresa Mays linje i forhold til Brexit, hvor hun går efter et mindre hårdt brud med EU end mange af Brexit-forkæmpernes.

Brexit

Brexit er den populære betegnelse for briternes afsked med EU, som et flertal af de britiske vælgere ved en folkeafstemning 23. juni 2016 stemte for. Storbritannien har efterfølgende forhandlet med EU om, hvordan skilsmissen skal udmønte sig, og hvordan en handels- og samarbejdsaftale kan fungere efter deres formelle exit den 30. marts 2019. Følg med her.

Se Tema

- Brexitforhandlingerne er på vej ind i den afgørende fase. Der er stadig diverse scenarier, som er mulige, men jeg vil gerne understrege, at nogle af premierminister Mays forslag fra Chequers indikerer en positiv udvikling i Storbritanniens tilgang, siger Donald Tusk.

Tog ministres mobiltelefoner

Når Donald Tusk taler om Chequers, henviser han til et møde på Theresa Mays landsted hvor hendes ministre bogstaveligt talt blev spærret inde for at tale om en plan for Brexit, efter at have fået frataget deres mobiltelefoner.

Resultatet, en hvidbog som blev offentliggjort en uge senere, fik to ministre til at forlade regeringen.

Den lagde op til en såkaldt blød Brexit, hvor Storbritannien blandt andet skal indgå en frihandelsaftale med EU efter Brexit, hvor man beholder fælles standarder på varer, men stadig kan indgå handelsaftaler med andre lande.

Bliver EU og Storbritannien helt adskilte enheder, er det nemlig nødvendigt at have en "hård" grænse mellem Irland og Nordirland, som kan stoppe varer, der ikke overholder eksempelvis EU's forbrugerbeskyttelse.

Tiden rinder ud for Brexit

Hvidbogen fik allerede ros af EU's chefforhandler, Michel Barnier, kort efter at den kom for en dag. Men han fastslog også at Storbritannien ikke kan plukke dele af EU's indre marked ud og droppe resten.

Et lignende forbehold kom EU-præsident Donald Tusk med i dag i Salzburg, hvor han sagde at hvidbogens forslag til en kommende grænse med Irland og det økonomiske forhold til EU "skal omarbejdes og forhandles yderligere".

- I dag er der måske mere håb men sandelig mindre og mindre tid, sagde Donald Tusk.

- Hver dag som er tilbage, må vi bruge til forhandlinger. Jeg vil stadig gerne have dem tilendebragt dette efterår, sagde han.

Storbritannien træder ud af EU den 29. marts næste år.