EU-rapport advarer om hepatitis i svinekød: Sørg for at gennemstege grillpølsen

EU's myndighed for fødevaresikkerhed slår fast, at mange europæiske tilfælde af hepatitis E stammer fra svin.

Grillpølsen skal gennemsteges, hvis du vil være sikker på, at den ikke indeholder hepatitis E, skriver EU-myndigheder i en ny rapport. (Foto: © Esben Salling, Scanpix)

Hvis du en lun sommeraften lægger en grillmedister eller svinekotelet på grillen, så sørg for, at kødet bliver gennemstegt.

Der er nemlig risiko for smitte med sygdommen hepatitis E, lyder advarslen fra EU's myndighed for fødevaresikkerhed, EFSA.

- Selvom det ikke er så udbredt som andre fødevarebårne sygdomme, er hepatitis E en voksende bekymring i EU, siger Rosina Girones, der leder EFSA’s arbejdsgruppe om hepatitis E, ifølge en pressemeddelelse.

Sygdom overføres gennem mad

I en ny rapport fra Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC) har forskere sammenholdt europæisk data om hepatitis E i årene 2005 til 2015.

Rapporten slår fast, at smitten overvejende kommer fra svinekødsprodukter som eksempelvis pølser og lever, fordi mange grise er bærere af hepatitis E.

- Tidligere troede man, at hovedkilden til infektion var at drikke forurenet vand under rejser uden for EU. Men nu ved vi, at den vigtigste kilde til overførsel af sygdommen i Europa er mad, siger Rosina Girones.

Forskerne kommer i rapporten blandt andet frem til, at tilfælde af smitte med hepatitis E er steget fra 514 i 2005 til 5.617 tilfælde i 2015.

Dermed har sygdommen i de seneste år været stærkt stigende. I alt er mere end 21.000 tilfælde af hepatitis E-infektioner blevet rapporteret hos mennesker i løbet af de seneste 10 år.

Bedre rapportering om sygdommen fra EU-landene kan dog forklare noget af den stigning, mener forskerne, der har set på tallene.

- En mulig forklaring på stigningen i rapporterede tilfælde i årenes løb kunne være den øgede bevidsthed om og testning af hepatitis E, men kost kan også spille en rolle, lyder forklaringen fra Mike Catchpole, der er ledende forsker hos ECDC.

Danmark har ikke overvågning af sygdom

Løsningen på at få nedbragt de mange tilfælde er, at de enkelte EU-lande bliver bedre til især at informere sine borgere om farene ved råt og ikke-gennemstegt svinekød, mener et ekspertpanel nedsat af EFSA.

De fleste mennesker, som smittes med hepatitis E vil dog kun opleve milde symptomer, men smittes eksempelvis patienter med leverskader eller et svagt immunsystem, så kan sygdommen dræbe.

I alt er 28 EU-borgere døde af sygdommen, viser rapporten. Netop derfor har mange lande valgt at lave specifik overvågning af sygdommen, men Danmark er ikke på listen over lande, der overvåger spredningen af hepatitis E.

- Undersøgelsesresultaterne viser også et relativt blandet billede, hvor 20 lande har veletablerede specifikke overvågningssystemer og testprotokoller på plads, mens andre ikke udfører hepatitis E-overvågning, siger Mike Catchpole.

I rapporten skriver forskerne dog samtidig, at danske sundhedsmyndigheder i øjeblikket er gang med at revidere det etablerede system for sygdomsovervågning, som på sigt kan komme til at indeholde overvågning af sygdommen.

DR Nyheder forsøger at få en kommentar fra Statens Serum Institut.