EU rejser sag mod Polen om domstolenes uafhængighed

Retssag er udløst af en ny polsk lov, der åbner mulighed for disciplinære undersøgelser af dommere.

En ny lov i Polen undergraver EU-domstolenes uafhængighed, lyder det fra EU-kommissionen. (Foto: Kacper Pempel © Scanpix)

EU rejser sag mod Polen ved EU-Domstolen i opgør om domstolenes uafhængighed.

Det meddeler EU-Kommissionen torsdag i en erklæring.

Retssagen er udløst af en ny polsk lov, der åbner mulighed for disciplinære undersøgelser af dommere og i sidste ende sanktioner.

Dette undergraver ifølge EU domstolenes uafhængighed

- Dommerne er ikke godt nok beskyttet mod politisk kontrol, skrev EU-Kommissionen tidligere i en kritik af Polens regerende parti, Lov- og Retfærdighedspartiet (PiS).

Det nationalkonservative regeringsparti, som ledes af Jaroslaw Kaczynski, ventes at blive genvalgt ved et parlamentsvalg i Polen søndag.

National stolthed

Partiet er blandt andet populært for at bruge mange penge på sociale ydelser og for en hård retorik, som lægger vægt på national stolthed.

Samtidig har partiet gentagne gange talt om påståede trusler mod polske kerneværdier fra EU, Tyskland, indvandrere og homoseksuelle.

PiS har massiv støtte i landområderne og blandt fattigere grupper i den polske befolkning samt blandt stærkt troende katolikker med konservative sociale værdier.Du kan blive klogere på kritikken af den polske regerings kurs i denne uges Horisont, som kan ses her.