EU-retten: Vestager-dom til Starbucks mangler beviser

Til gengæld giver retten konkurrencekommissæren ret i sag om Fiat.

EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager (R), har ifølge EU-retten "ikke været i stand til at bevise, at Starbucks havde en fordel", da den fik en skatteaftale med Holland. (Foto: Kenzo Tribouillard © Scanpix)

Europa-Kommissionen har ikke bevist, at der rent faktisk var tale om ulovlig statsstøtte, da den hollandske regering gav Starbucks en særlig skatteaftale for år tilbage.

Det har EU-retten her til formiddag slået fast.

I 2015 fastslog EU’s konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, ellers, at en hollandsk skatteaftale med den amerikanske kaffekæde var så gunstig, at den var i strid med EU’s statsstøtteregler. Hun beordrede derfor firmaet til at betale omkring millioner euro til Holland.

- Skatteafgørelser, der kunstigt sænker et selskabs skattebyrde, er ikke forenelige med EU's regler for statsstøtte. De er ulovlige, sagde hun dengang.

Men det var der ikke nok beviser for, mener EU-retten, som nu har annulleret beslutningen fra Europa-Kommissionen.

- Kommissionen har ikke været i stand til at bevise, at Starbucks havde en fordel, skriver EU-retten i en afgørelse.

Konkurrencekommissæren har dog mulighed for at genoptage sagen mod Starbucks, hvis hun kan finde bedre bevisførelse, der passer til de kriterier, som EU-retten har fastslået.

Margrethe Vestager (R) har i de seneste fem år været EU's konkurrencekommissær. Den post fortsætter hun på. (Foto: Emmanuel Dunand © Scanpix)

Til gengæld har EU-retten givet Margrethe Vestager ret i, at der var tale om ulovlig statsstøtte, da den luxembourgske regering gav bilkoncernen Fiat Chrysler en særlig skatteaftale. Margrethe Vestager beordrede bilkoncernen at betale et lignende beløb til Luxembourg.

Det afviste begge parter dog, og derfor appellerede de afgørelsen til EU-retten.

- I dagens afgørelse afviser EU-retten sagen og bekræfter EU-Kommissionens afgørelse som gyldig, lyder det i en pressemeddelelse fra EU-retten.

Men kampen mod virksomheder, der får ulovlig statsstøtte, er ikke slut, understreger hun.

- Alle virksomheder, store som små, skal betale det, de skal, i skat, tilføjer hun.

Hos De Grønne i Europa-Parlamentet, som danske SF er en del af, viser dagens afgørelser, at der er brug for "meget bedre EU-regler for at kunne sætte en stopper for skatteunddragelse".