EU siger ja til flygtningeaftale med Tyrkiet

Allerede fra søndag vil flygtninge og migranter sendes retur over det Ægæiske Hav til Tyrkiet.

Den tyrkiske premierminister, Ahmet Davutoglu, og den franske præsident, Francois Hollande, under forhandlingerne i Bruxelles. (Foto: © Stephane De Sakutin, Scanpix)

EU-lederne har sagt ja til den migrationsaftale, som EU-præsident Donald Tusk er enig med Tyrkiet om, skriver flere stats- og regeringschefer på Twitter. Blandt andre den finske statsminister, Juha Sipila, og den tjekkiske ditto, Miloš Zeman.

Aftalen skal nu formelt vedtages på et møde, hvor de 28 EU-ledere og Tyrkiets premierminister deltager.

Det mest ømtålelige emne har været Tyrkiets ønske om at åbne fem kapitler i forhandlingerne om EU-medlemskab. Her har landene fundet et kompromis, så alene det såkaldte kapitel 33 åbnes. Det har især været hensynet til Cypern, som vejer tungt her, skriver Ritzau.

Tyrkiet har til gengæld fået lovning på hurtigere at få udbetalt tre milliarder euro fra EU-landene til flygtningeprojekter i landet.

- Tyrkiets klare forventning er, at få dage efter at tilbagesendelserne begynder, skal EU-landene sætte gang i én-for-én programmet, har den tyske kansler, Angela Merkel, sagt kort før aftalen kom i hus.

EU skal også betale flere penge til støtte for syriske flygtninge i Tyrkiet og fremrykke visumfri adgang for tyrkere til EU.

Desuden har Tyrkiet ønsket mere fart på udvidelsesforhandlingerne med EU.

EU-præsident Donald Tusks danske talsmand, Preben Aamann, skriver på Twitter, at de 28 stats- og regeringschefer nu skal mødes med den tyrkiske premierminister for endeligt og formelt at godkende aftalen.

https://twitter.com/PrebenEUspox/status/710843302749315072 https://twitter.com/AndersLadekarl/status/710828998369091584

Røde Kors' generalsekretær, Anders Ladekarl, pointerer, at aftalen skal respektere retten til at søge asyl.