EU skruer bissen på: Der kommer ingen anden brexit-aftale

Selv Trump kan se, at aftalen er dårlig, siger EU-kritikeren Nigel Farage.

Den franske Michel Barnier har været EU's brexit-chefforhandler. I forgrunden kan man se Nigel Farage, der har været en af forkæmperne for det britiske brexit. (Foto: JOHN THYS © Scanpix)

Det er simpelthen ikke muligt at nå frem til en anden brexit-aftale end den, der ligger på bordet nu.

Det bør de britiske parlamentarikere have i baghovedet, når de skal stemme om aftalen 11. december.

Det var meldingen fra EU’s brexit-forhandler, Michael Barnier, da han her formiddag debatterede aftalen i Europa-Parlamentet i Bruxelles.

- I lyset af de vanskelige forhold, forhandlingerne har foregået under, og i lyset af, at alle emnerne har været utrolig komplekse, så er det sådan, at den aftale, der ligger på bordet nu, er den eneste mulige, sagde chefforhandleren, som har brugt de seneste 17 måneder på at forhandle den på plads med den britiske regering.

'Påtage sig sit ansvar'

Aftalen består både af en udtrædelsesaftale og en politisk erklæring om det fremtidige forhold mellem EU og Det Forenede Kongerige.

De europæiske stats- og regeringschefer sagde søndag god for den samlede brexit-aftale. Om små to uger er det så de britiske parlamentarikere, der skal stemme om aftalen, og her er utilfredsheden stor.

Lige nu kæmper den britiske premierminister, Theresa May, for at overbevise både politiske modstandere og mange af hendes egne partifæller om, at de skal godkende aftalen.

- Det her er et vigtigt øjeblik i vores historie. Det er en afstemning, som kommer til at afgøre, om vi leverer på det, briterne har besluttet, sagde premierministeren for kort tid siden under en debat med en række britiske parlamentarikere.

Den pointe er Michel Barnier enig i. Han mener, at 'tiden nu er inde til, at hver enkelt skal påtage sig sit ansvar'.

- Denne afstemning vil blive betegnende for Storbritanniens fremtid, sagde han i salen og understregede, at det ikke var EU, der ønskede et brexit.

- Ingen har for øvrigt kunnet påvise, hvilken merværdi der er ved brexit. Men vi respekterer afstemningen. Den er demokratisk og suveræn, understregede han.

Nigel Farage fra Ukip-partiet kritiserede den aftale, som chefforhandler Michel Barnier har været med til at forhandle på plads. (Foto: JOHN THYS © Scanpix)

Farage: Trump mener også, at den er dårlig

Den EU-kritiske europaparlamentariker Nigel Farage, der har været en af bannerførerne for Storbritanniens brexit, overværede chefforhandlerens tale i Europa-Parlamentet.

Han lagde dog ikke skjul på sin utilfredshed med den aftale, der nu skal til afstemning.

- Det er en god aftale for EU, men for Storbritannien er det nok den værste aftale i historien. Det er også noget, som præsident Trump har noteret, og han respekterer Europas nationalstater og er bestemt ikke nogen fjende af nogen af dem, sagde Nigel Farage.

Han mener, at Theresa May har ”forrådt” briterne med aftalen, og han er overbevist om, at den vil falde stort i det britiske parlament.

- Du (Michel Barnier, red.) siger, at det er den eneste mulige aftale, men den bliver ikke godkendt. Derfor skal vi alle blive voksne og indse, at der er stor sandsynlighed for, at Storbritannien forlader EU uden nogen aftale, sagde han.

Hvis det sker, kan det ifølge den britiske centralbank, Bank of England, få alvorlige konsekvenser for briterne. Ifølge centralbankchef Mark Carney kan det udløse det største økonomiske chok siden Anden Verdenskrig.

Centralbankens prognose viser også, at det vil være bedre for den britiske økonomi, hvis briterne var blevet i EU.

Hvad handler brexit-aftalen om?

  • Aftalen handler overordnet om tre ting: Skilsmisseaftalen, overgangsordningen og en politisk erklæring om rammen for det fremtidige forhold.

  • Skilsmisseaftalen handler blandt andet om, hvilke vilkår der skal gælde for de 4,5 millioner EU-borgere, som bor i Storbritannien og for britere, der bor i EU-landene. Derudover håndterer den spørgsmålet om, hvordan grænsen mellem Irland og Nordirland skal kontrolleres, når den bliver en ydre EU-grænse.

  • Overgangsordningen gør det muligt for Storbritannien fortsat at deltage i store dele af EU-samarbejdet efter skilsmissen. Under overgangen vil Storbritannien ikke være med til at træffe beslutninger i EU, men landet bliver ved med at følge lovgivningen frem til 2021.

  • Den politiske erklæring om rammen for det fremtidige forhold handler om, hvilket udgangspunkt, der vil være for kommende handels- og samarbejdsaftaler mellem EU og Storbritannien. Når Storbritannien er ude af EU og overgangsordningen er ophørt, er det tanken, at disse aftaler skal være indgået.

Facebook
Twitter