EU-slagsmål fortsætter: Danmark tager ikke flere asylansøgere

Inger Støjberg understreger, at Danmark ikke vil tage imod nogen af de tusindvis af asylansøgere, der nu skal omfordeles i EU.

Danmark skal ikke tage imod nogle af de asylansøgere, der skal fordeles i EU efter et møde mandag, siger Inger Støjberg. (Arkivfoto: Simon Læssøe/Scanpix 2015) (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

EU's ministre prøver mandag endnu en gang på et indenrigsministermøde i Bruxelles at få fordelt 60.000 asylansøgere imellem EU-landene, efter at det mislykkedes for knap to uger siden.

Det er en vigtig opgave for EU at få løst, lyder det fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) på vej ind til mødet.

- Men vi er også i en situation, hvor rigtig mange lande er pressede, siger ministeren, som håber, at der kommer en løsning på dagens møde.

Danmark tager ingen ekstra asylansøgere

På grund af retsforbeholdet står Danmark uden for EU's asylpolitik. Men det forhindrer ikke regeringen i at kunne vælge at tage en andel af de flygtninge, som skal omfordeles fra Italien og Grækenland.

Den svenske justitsminister, Morgan Johansson, opfordrer på vej ind til mødet, at "alle EU-lande skal tage ansvar". Sverige har budt ind med at tage cirka 1.800 asylansøgere.

Men Inger Støjberg slår fast, at der ikke er nogen mulighed for, at Danmark kommer til at hjælpe med at få fordelt de mange tusinde asylansøgere:

- Alene med baggrund i, at vi tager rigtig mange asylansøgere. Så vi kommer ikke til at tage nogen af de 40.000, der er til diskussion i dag.

Hårdt pres på Sydeuropa

40.000 flygtninge skal fordeles fra Italien og Grækenland, der er hårdt presset af den massive tilstrømning af asylansøgere, som tager rejsen over Middelhavet.

De øvrige 20.000 er flygtninge, som endnu ikke er nået til Europa, men som har brug for beskyttelse. De blev fordelt på et uformelt indenrigsministermøde tidligere i juli.

Her tager Danmark imod 500 om året de næste to år. Det sker dog efter en allerede eksisterende national aftale om genbosætning af kvoteflygtninge med FN's Flygtningehøjkommissariat.

/ritzau/

Facebook
Twitter