EU stopper importen af skandaleramt brasiliansk kød

EU sætter en midlertidig stopper for import af kød fra svindelramte brasilianske slagterier.

Et af Brasiliens største erhverv, produktion af kød, er ramt af en kæmpe skandale, der kan ramme landets erhvervsliv hårdt. Nu siger EU midlertidigt stop for dele af importen. (Foto: VANDERLEI ALMEIDA © Scanpix)

Afsløringen af flere brasilianske slagteriers noget lempelige forhold til fødevaresikkerheden, får nu EU til at indføre et midlertidigt importforbud af brasiliansk kød fra en række af landets kødproducenter, som er involveret i skandalen.

Det siger Enrico Brivio, der er EU’s talsmand for blandt andet fødevaresikkerhed, ifølge nyhedsbureauet AP.

Enrico Brivio skal ifølge nyhedsbureauet have fortalt, at virksomheder involveret i skandalen vil være midlertidigt spærret fra at eksportere kød til EU-landene. Talsmanden nævnte dog hverken nogen virksomheders navne eller angav, hvor længe forbuddet mod eksport til EU vil vare.

Brasilien er en af verdens største producenter af kød, og beslutningen vil formentlig få en betydelig konsekvens for landets eksport.

Indtil videre er 38 personer anholdt, heriblandt ansatte på de store slagterier JBS og BRF, skriver AP.

Politiet mistænker kødproducenterne for i årevis at have bestukket inspektører fra landets fødevarekontrol. Ifølge myndighederne har slagterierne også brugt kemikalier til at sløre, at kødet er fordærvet.

De skal have erklæret fordærvet kød for egnet til at sælge og spise. Sagen er en kæmpeskandale i Brasilien og kan komme til at koste landet dyrt.

Det er uklart, om det brasilianske kød er endt i danske kølediske. Men indtil videre er der ikke noget, der tyder på, det er tilfældet, sagde Fødevarestyrelsens beredskabschef Nikolas Hove i eftermiddags til DR Nyheder.

Brasilien er verdens største eksportør af oksekød og kyllinger. Cirka 150 lande importerer kød fra Brasilien, heriblandt Danmark. Det giver Brasilien en årlig indtægt på cirka 83 milliarder kroner.