EU-stormagter nedtromler dansk GMO-forslag

En gruppe på fem EU-lande kunne ikke stemme for et dansk kompromis, der giver mulighed for at forbyde GMO'er.

Miljøministerens forslag kom ikke igennem

Miljøminister Ida Auken (SF) må rejse skuffet hjem fra fredagens miljøministermøde i Bruxelles, efter det ikke lykkedes hende at komme igennem med et kompromis om genetisk modificerede organismer, de såkaldte GMO'er.

Tyskland, Frankrig, Storbritannien, Spanien og Belgien blokerede for forslaget, som skal give det enkelte EU-land mulighed for at forbyde, begrænse eller hindre dyrkning af GMO'er på deres territorium.

GMO'er er eksempelvis planter, der har fået ændret i deres dna, så de bliver resistente over for insektangreb eller lignende.

Skuffet minister

- Det er selvfølgelig trist, vi ikke kan imødekomme de over 20 lande, der gerne vil have lov til at forbyde GMO'er på deres egne territorier, og vi har gjort alt, hvad der står i vores magt for at opnå et resultat, siger Ida Auken.

Ifølge kilder tæt på forhandlingerne er det Frankrig, der bag kulisserne har arbejdet for at sikre et blokerende mindretal på nej-vognen.

Selv om forslaget altså ikke røg igennem, betegner Ida Auken ikke udfaldet som et nederlag.

Ikke et nederlag

- Det er bestemt ikke et nederlag. Der er meget stor anerkendelse fra lande, der synes, vi har kæmpet utroligt godt.

- Forslaget er jo heller ikke droppet endnu, siger Ida Auken, som på vej hjem i flyveren vil overveje, om GMO-sagen skal tages op igen under det danske formandskab i juni.

Det danske forslag lagde op til, at eksempelvis Danmark skal kunne sige til et firma, som planlægger at dyrke GMO'er i EU, at danskerne ikke ønsker at lægge marker til det pågældende produkt.

Hvis firmaet ignorerer den forespørgsel, kan Danmark så begrunde et forbud mod dyrkningen med blandt andet miljømæssige bekymringer.

Fire GMO-planter er i dag godkendt til dyrkning i EU, men det er kun en enkelt af dem, der rent faktisk vokser på europæisk jord: en majssort, som er insektresistent.

FacebookTwitter