EU strammer grebet om vaccineeksporten: 'Vi står stadigvæk over for en svær smittesituation'

Nye stramninger skal gøre det endnu lettere for EU-landene at tilbageholde coronavacciner, som ellers skulle sendes til andre lande.

EU-landene halter gevaldigt efter lande som Storbritannien, Israel og USA, når det kommer til at vaccinere borgerne. Det skal der nu laves om på, mener Europa-Kommissionen. (Foto: EMILIO NARANJO © Scanpix)

Det nytter ikke noget, at AstraZeneca, BioNTech/Pfizer og de andre medicinalvirksomheder bliver ved med at sende millioner af EU-producerede corona-vacciner til lande uden for unionen, når medlemslandene ikke selv har fået alle de doser, de har bestilt.

Det er meldingen fra Europa-Kommissionen, der nu vil stramme grebet yderligere om eksporten af de vacciner, der bliver produceret inden for EU’s grænser.

Fremover skal det være muligt at bremse doser, hvis de er på vej til andre vaccineproducerende lande, som på den ene eller anden måde nægter at sende enten vacciner eller vaccine-råvarer retur. Det kan komme til at gå ud over lande som Storbritannien og USA.

Derudover skal medlemslandene nu også undersøge, om vaccinerne er på vej til lande, der enten har vaccineret flere borgere, end EU-landene har, eller hvor smittesituationen er mindre slem end i Europa. Det kan få betydning for, om medicinalvirksomhederne kan få eksporttilladelse eller ej.

Danmark og de andre medlemslande er nemlig blevet hårdt ramt af de manglende vaccineleverancer i de seneste måneder, og de har alle vaccineret langt færre borgere end eksempelvis Israel, De Forenede Arabiske Emirater og Chile.

Og ifølge Valdis Dombovskis, der er ledende næstformand i Europa-Kommissionen, handler det nu kort og godt om at sikre, at landene får deres andel af vaccinerne.

Især nu, hvor flere lande, heriblandt Frankrig og Tyskland, står over for en tredje bølge af pandemien og er begyndt at lukke ned igen.

- EU står stadigvæk over for en meget alvorlig epidemiologisk situation, og vi bliver ved med at eksportere betydeligt til lande, hvor smittesituation er mindre alvorlig end vores. Det er derfor, vi ønsker ’gensidig’ og ’proportionalitet’ i vores eksport, sagde han her til eftermiddag på et pressemøde.

Det handler om at sikre EU-landenes vacciner, mener ledende næstformand i Europa-Kommissionen, Valdis Dombrovskis. (Foto: Stephanie Lecocq © Scanpix)

AstraZeneca i skudlinjen

Medlemslandene kontrollerer allerede i dag de medicinalvirksomheder, der eksporterer covid-19-vacciner fra fabrikker i EU, og som medlemslandene selv har indgået kontrakter med.

Siden slutningen af januar har virksomhederne nemlig skullet søge om eksporttilladelse hos de lokale myndigheder, før de kan få lov til at sende deres vacciner afsted til en række andre lande.

Og hvis det viser sig, at firmaerne ikke har leveret de doser, som EU-landene ellers bestilt, kan de blive nægtet eksporttilladelse.

Det var det, der skete i begyndelsen af marts, hvor de italienske myndigheder med opbakning fra Europa-Kommissionen nægtede at give eksporttilladelse til 250.000 AstraZeneca-doser, som egentlig skulle være blevet sendt til Australien.

Årsagen var, at det britisk-svenske firma har leveret for lidt i forhold til den kontrakt, det sidste år i august indgik med EU-landene. Og det er da også AstraZeneca, der i høj grad er omdrejningspunktet for de nye stramninger af eksportkontrollen, som indtil videre løber indtil udgangen af juni.

Afviser eksportforbud

Ifølge Europa-Kommissionen, der har forhandlet på vegne af medlemslandene, skulle AstraZeneca have leveret 90 millioner doser i årets første kvartal.

Det tal ender nu på 30 millioner doser.

Derudover ser det ud til, at firmaet kun vil levere færre end halvdelen af de 180 millioner, som medlemslandene har bestilt til årets andet kvartal.

Samtidig er det kommet frem, at de italienske myndigheder har fundet 29 millioner covid-19-doser fra AstraZeneca på en fabrik uden for hovedstaden, Rom.

Ifølge avisen La Stampa er en stor del af dem tiltænkt Storbritannien, som ikke selv vil eksportere britiskproducerede AstraZeneca-vacciner til EU, før briterne har fået alle deres doser.

Selvom EU-landene nu står til at få flere muligheder for at blokere for eksporten af vacciner, så afviser Europa-Kommission, at der er tale om et reelt eksportforbud.

Her henviser man til, at landene siden slutningen af januar, hvor eksportkontrollen trådte i kraft, har fået 381 ansøgninger, og at det kun er en enkelt, fra AstraZeneca, der er blevet afvist.

Flere end 43 millioner doser er blevet eksporteret i den periode – og det dækker kun over de lande, som har været underlagt eksportkontrollen.

Der har nemlig ikke været kontrol af de doser, der skulle sendes til eksempelvis Balkan eller fattigere lande.

Derudover blev der også eksporteret vacciner, før kontrollen gik i gang, og Europa er i dag det kontinent med den største vaccineeksport.

- Europa har taget et hvert skridt for at agere både fair og ansvarsfuldt – og med forståelse for den globale lederrolle, vi har haft siden pandemiens begyndelse, sagde Valdis Dombrovskis.

Frygt i London

Den skærpede eksportkontrol har allerede vakt opsigt blandt EU's stats- og regeringschefer, der skal mødes til virtuelt topmøde torsdag og fredag for blandt andet at tale om coronasituationen. Flere lande, heriblandt Frankrig og Italien, har allerede talt varmt om ideen, mens andre, heriblandt Tyskland og Irland, er noget mere tilbageholdende.

EU bryster sig af at værne om frihandel, og flere iagttagere frygter, at skærpede eksportregler kan føre til en handelskrig.

I går advarede statsminister Mette Frederiksen (S) mod et reelt eksportstop af vacciner, som der også er blevet talt om.

- Vi skal ikke begrænse eksporten mere, end hvad nødvendigt er, og grundlæggende var det bedst, hvis vi ikke behøvede det. Omvendt skal vi være sikre på, at europæerne får en retfærdig andel af de vacciner, som produceres i Europa, sagde statsministeren.

De nye regler har også vakt bekymring hos den britiske regering i London, der har brugt de seneste dage på at prøve at tale konflikten ned og finde en løsning.

Siden 1. februar er der nemlig blevet eksporteret flere end 10 millioner doser fra EU til Storbritannien.

Det drejer sig om vacciner fra BioNTech/Pfizer og Moderna. Og selvom det er AstraZeneca, der har været omdrejningspunktet for striden mellem EU og Storbritannien, kan de nye regler også betyde et stop for eksporten af vacciner fra de to andre virksomheder.

En talsperson for den britiske regering understreger, at "vi kæmper alle mod den samme pandemi" og at "det er en international opgave at sikre vacciner".

- Vi har fortsat tillid til, at vi får vores leverancer, lyder det.

Ifølge Stella Kyriakides, der er EU's sundhedskommissær, handler de nye regler ikke om specifikt at straffe briterne.

- Vi har med en pandemi at gøre, og det handler ikke om at straffe nogle lande, sagde hun i dag.

Facebook
Twitter