EU strammer igen Iran-sanktioner

Iransk naturgas står til også at blive ramt af EU importforbud, ligesom sanktioner mod finanssektoren skærpes.

Iransk naturgas står til også at blive ramt af EU importforbud, ligesom sanktioner mod finanssektoren skærpes. (© Colourbox)

Frustration over, at forhandlingerne om Irans atomprogram ikke rokker sig, får mandag EU-landenes udenrigsministre på deres møde i Luxembourg til igen at stramme sanktionerne.

Uenighed om, hvordan man overhovedet bruger sanktionsinstrumentet, har dog ifølge Ritzaus oplysninger fået ministrene til at tage en mere omfattende snak om sagen i stedet for - som egentlig planlagt - blot at vedtage stramningen uden debat.

Derfor er det endnu ikke helt klart, hvad sanktionerne kommer til at omfatte.

Men der er lagt op til blandt andet et omfattende forbud mod transport og lagring af iransk olie samt et forbud mod import af iransk naturgas.

Omfattende sanktioner

Forbuddet mod transport og lagring skal nu også gælde, så europæiske rederier ikke kan udleje eller chartre skibe til andre lande, der sejler med iransk olie. Ligesom der skal lukkes for, at iranske olietankere kan sejle under flag fra EU-lande.

Også de eksisterende sanktioner over for Irans finansielle sektor står til at få endnu et nøk.

Og der er lagt op til en stramning over for salg af software og råvarer, der kan bruges i det iranske atomprogram. Ligesom der bliver lukket for, at virksomheder i EU kan hjælpe med at bygge iranske olietankere.

Søvndal beklager

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) beklager, at sanktionerne også kan komme til at ramme civile iranere.

Men han ser blandt andet den iranske valutas styrtdyk i sidste uge som tegn på, at sanktionerne faktisk virker.

- Desværre er det svært at lave så målrettede sanktioner, at de ikke også går ud over befolkningen. Men jeg tror, det rammer styret rigtig, rigtig hårdt.

- Det helt afgørende er, at vi vil ikke acceptere, at Iran udvikler sig til en atommagt. Og midlet til det er at tvinge dem tilbage til forhandlingsbordet, siger Søvndal.

/ritzau/

Facebook
Twitter