EU-strid om nye former for solidaritet i flygtningekrisen

EU vil nedsætte en arbejdsgruppe, der skal arbejde videre med nye forslag om solidaritet i flygtningekrisen.

Solidaritet i flygtningekrisen kan eksempelvis også være støtte til modtagelse af asylansøgere, mener det slovakiske EU-formandskab. (Foto: Andreas Solaro © Scanpix)

Solidaritet på asylområdet kan være meget andet end at tage imod EU's omfordelte kvoteflygtninge.

Det mener det slovakiske EU-formandskab, der er kommet med en række forslag til, hvordan EU-landene kan være solidariske i migrationskrisen, uden at det hele handler om at tage imod flere flygtninge.

- Alle medlemslande har samme mål. Vi vil løse migrationskrisen, siger landets indenrigsminister, Robert Kalinak.

- Vi vil hjælpe de lande, der står med migrationspresset, og vi må finde en anden måde at løse det på, siger han.

I et udspil til reform af EU's kriseramte asylsamarbejde foreslog EU-Kommissionen i maj, at der skal indføres en ny fordelingsmekanisme, der kan udløses under stort flygtningepres.

Det udspil er stødt på hård modstand fra de mange EU-lande, der ligesom Danmark ikke vil være med i EU's flygtningekvoter.

Men effektiv solidaritet kan også være økonomisk støtte, hedder det i nyt et udspil fra det slovakiske EU-formandskab.

Eller det kan være hjælp til beskyttelsen af EU's ydre grænser, støtte til modtagelse af asylansøgere eller at påtage sig et større ansvar med hjemsendelse af asylansøgere, der er afvist i EU.

Indenrigsminister Carmelo Abela fra Malta, der overtager EU-formandskabet fra nytår, er alt andet end begejstret for det slovakiske forslag.

- Hvis vi modtog hundredetusinder af migranter, og andre bare gav os penge, så ville vi først og fremmest synke, fordi vores land allerede er tæt befolket, siger Carmelo Abela til Politico.

En arbejdsgruppe med flere lande geografisk spredt i Europa vil blive nedsat for at arbejde videre med forslaget.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter