EU svarer Trump igen: Det kan betyde dyrere Jack Daniels og Harley-Davidson

Stål og aluminium pålægges høje toldtakster i USA. EU's svar kan blive ekstra told på amerikanske varer.

(Arkiv) En Harley-Davidson motorcykel kan stige i pris, hvis EU indfører told på amerikanske varer som modsvar til, at Donald Trump vil indføre told på import af stål og aluminium. Denne Harley-Davidsen er velsignet med autografer fra ikke færre end to paver. (Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes) (Foto: GONZALO FUENTES © Scanpix)

Den amerikanske præsident, Donald Trump, får i næste uge formentlig magt, som han har agt, og indfører højere toldimport af stål og aluminium.

Men EU er klar med et modsvar af toldimport af amerikanske varer, og det kan betyde prisstigninger for danske forbrugere på produkter fra eksempelvis whiskydestilleriet Jack Daniels eller motorcykelprodcenten Harley Davidson.

En regulær handelskrig kan altså være på trapperne, og hvem blinker først? DR Nyheders EU-korrespondent Ole Ryborg, vurderer, at EU har sat hårdt mod hårdt, fordi stålproduktionen er vigtig for unionen:

- EU har den næststørste produktion af stål i verden og vil derfor blive ramt hårdt af den bebudede told. Der er tale om 40.000 arbejdspladser, som kan blive påvirket, siger Ole Ryborg.

- Og så er EU-landene bekymret for, at det amerikanske skridt i forhold til stål og aluminium kun er det første skridt, og at USA er på vej med yderligere restriktioner på andre områder som led i Trumps America First-politik.

Donald Trump planlægger per dekret, at der lægges 25 procent told på stål, og aluminium pålægges 10 procent.

Men EU tegner sig årligt for import af amerikanske varer for over 300 milliarder euro, så EUs bebudede tiltag kan ramme amerikansk økonomi hårdt.

Kommisionsformand Jean-Claude Juncker siger i en pressemeddelelse, at man beklager de skridt, Donald Trump nu tager for at beskytte amerikansk industri.

- Protektionisme kan ikke være svaret på vores fælles problemet i stålsektoren. I stedet for at løse problemet vil dette tiltag kun forværre situationen. EU har været tæt tæt på USA i mange årtier. Vi vil ikke se stiltiende til, mens vores industri rammes af uretfærdige foranstaltninger, der sætter tusindvis af europæiske arbejdspladser i fare, siger Jean-Claude Juncker.

Kommissionen vil i de kommende dage fremsætte et forslag til WTO-kompatible "modforanstaltninger" mod USA for at skabe balance.

EU er godt forberedt

I starten af denne uge drøftede EUs handelsministre ved et i møde Bulgarien, hvilke mulige tiltag EU kunne gøre over for amerikanerne. Så EU er forberedt og ved, hvor det gør ondt på Donald Trump, vurderer Ole Ryborg:

- EU har planlagt modsvar, der vil ramme, hvor det gør mest ondt - i områder, hvor Trump står stærkt: Harley Davidson-motorcykler fra Wisconsin, dér, hvor lederen af republikanerne Paul Ryan er fra. Og Jack Daniels og bourbon fra Kentucky, hvor Mitch McConnell lederen af republikanerne i det amerikanske senat er fra. Så på den måde leder man efter modsvar, som vil gøre mest ondt på Trump og hans nærmeste støtter, siger Ole Ryborg.

Og allerede sidste år offentligjorde EU en liste over en række amerikanske varer, der kan blive pålagt told som modsvar til det amerikanske tiltag med ekstra told på stål og aluminium.

Også USAs nabo mod nord, Canada, revser det amerikanske tiltag. Ifølge avisen the Washington Post kalder canadierne tiltaget "absolut uacceptabelt" og lover, at man vil drive til genmæle med told på amerikanske varer.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk