EU til briterne: Kom med noget konkret

Forhandlingerne om Storbritanniens udtræden af EU er gået i hårdknude.

Tusk og May kom tæt på hinanden under et møde sidste år. Men lige nu er forhandlingerne mellem dem gået i stå. (Foto: HANNAH MCKAY © Scanpix)

Storbritannien og EU-Kommissionen er stadig ikke blevet enige om vilkårene for briternes udtræden af EU. Og lige nu har parterne svært ved at finde hinanden i brexit-forhandlingerne.

Så svært, at man for få dage siden måtte sætte forhandlingerne på pause.

Det er særligt den fri bevægelighed over grænsen mellem Irland og Nordirland samt frihandel, der skiller dem.

Så når lederne af EU's 28 medlemslande mødes i morgen til et to dage langt topmøde i Bruxelles, må Storbritanniens premierminister, Theresa May, medbringe konkrete forslag til en løsning på uenighederne.

Det mener i hvert fald EU-kommissionens formand, Jean-Claude Juncker.

- Jeg håber, at premierminister May i morgen vil præsentere noget, der er kreativt nok til at løse dette dødvande, siger kommissionsformanden ifølge nyhedsbureauet AP.

Gordisk knude

Tusk siger også, at der formentlig er brug for at tænke i nye baner, hvis lederne skal løse den "gordiske knude", som forhandlingerne om grænsen mellem de to lande ifølge ham er blevet.

EU har krævet, at Storbritannien garanterer Nordirlands forbliven i det europæiske frihandelssamarbejde, selv om forhandlingerne om en handelsaftale mellem EU og Storbritannien på den anden side af brexit skulle fejle.

Det har det britiske regering hidtil afvist.

Ifølge en talsperson for Theresa May er der dog ikke brug for nyt fra den britiske premierminister. Hun har nemlig allerede præsenteret sine synspunkter, lød forklaringen. Talsmanden understregede dog, at hun glæder sig til mødet med Tusk.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk