EU til Tyrkiet: Genoptag fredsforhandlinger med kurdere

Konflikten mellem Tyrkiet og den kurdiske befolkning koster mange mennesker livet og bør stoppes, mener EU.

EU's udenrigschef Federica Mogherini vil have Tyrkiet til at genoptage fredsforhandlingerne med den kurdiske befolkning. (REUTERS/Denis Balibouse) (Foto: © Denis Balibouse, Scanpix)

Blodige bombeangreb har den seneste tid kostet adskillige mennesker livet i Tyrkiet, hvor konflikten mellem tyrkere og kurdere er spidset til.

Derfor opfordrer EU's udenrigschef, Federica Mogherini, nu Tyrkiet til at genoptage tidligere fredsforhandlinger med den kurdiske befolkning.

- Tyrkiet bør igen engagere sig med kurderne i en fredsproces, der har ført så mange positive og lovende resultater med sig førhen, siger Mogherini i en skriftlig udtalelse lørdag ifølge nyhedsbureauet dpa.

Opfordringen kommer i kølvandet på en række angreb, der har kostet blandt andet politifolk livet.

Fredsproces tidligere brudt sammen

Lørdag blev fem tyrkiske soldater og en politiofficer dræbt i et bombeangreb i det sydøstlige Tyrkiet. Ifølge nyhedsbureauet Dogan stod militante kurdere bag.

Torsdag blev syv politifolk dræbt, mens 27 andre mennesker blev såret, da en kraftig bilbombe detonerede ved en politibus i den overvejende kurdiske by Diyarbakir.

En fredsproces mellem den tyrkiske regering og Kurdistans Arbejderparti (PKK) er tidligere brudt sammen, og siden har de nationale sikkerhedsstyrker øget antallet af razziaer og aktioner i de kurdiske områder i sydøst.

PKK erklærede i 2013 en ensidig våbenhvile, men den brød sammen sidste sommer, og den tyrkiske regering har svoret at rive organisationen op med rode.

EU vil dog støtte en fredsproces mellem tyrkere og kurdere, lyder det fra Mogherini.

- En oprigtig, politisk dialog om rammerne for den kurdiske befolkning er den eneste måde, hvorpå vi kan nå ferm til en fredelig og holdbar løsning, siger udenrigschefen.

/ritzau/