EU tilbyder briterne 21 måneder uden indflydelse frem mod Brexit

EU's chefforhandler kan nu gå i gang med at forhandle om en overgangsordning efter den britiske exit fra EU.

Michel Barnier skal forhandle om briternes udmeldelse af EU. De 27 tilbageværende EU-lande tilbyder briterne en overgangsperiode på 21 måneder. (Foto: REUTERS/Maxim Shemetov Scanpix © Francois Lenoir)

EU27-landene har mandag vedtaget et mandat til forhandlinger med Storbritannien om en overgangsordning, der skal løbe fra deres exit fra EU og frem til udgangen af 2020.

Det har de 27 lande, der fortsætter i EU, besluttet på et europaministermøde i Bruxelles.

EU27-landene giver således deres chefforhandler, Michel Barnier, mandat til at forhandle en overgangsordning, der varer i 21 måneder, på plads.

De tilbyder briterne en ordning, hvor de i en periode på knap to år stadig er med i EU's indre marked og toldunionen efter deres planlagte exit den 29. marts næste år.

Forpligtelser uden indflydelse

Hvor briterne skal følge alle EU's love, betale til EU's budget og rette sig efter EU-Domstolens afgørelser uden at have nogen indflydelse i EU.

- EU-retten bør gælde for og i Storbritannien, som om det var en medlemsstat, hedder det i EU27-landenes tilbud om en britisk overgangsordning.

Det var den britiske premierminister, Theresa May, der i september sidste år bad om en sådan en ordning.

Hun opfordrede til en overgang på omkring to år for at forhindre en brat exit uden nogen aftale om et nyt forhold til EU.

Det er endt med et tilbud fra EU om 21 måneder. Det passer med udgangen på EU's nuværende langtidsbudget, som briterne selv har været med til at vedtage.

EU's tilbud til Storbritannien betyder, at britiske ministre ikke kommer til at deltage i møderne i EU's ministerråd under overgangen fra exit til fremtidens nye forhold.

De vil heller ikke have nogen EU-kommissær. Og de vil ikke have medlemmer af Europa-Parlamentet.

Under overgangen skal Storbritannien ikke desto mindre automatisk rette ind efter nye love, som de andre EU-lande vedtager i perioden.

/ritzau/