EU tøver på Balkan - Rusland rykker ind

Rusland forsøger at udnytte frustration med EU til at få fodfæste midt i Europa.

Ruslands leder, Vladimir Putin, havde inviteret Serbiens præsident Aleksandar Vucic som æresgæst, da der i sidste uge var parade i Moskva for at markere sejren under 2. Verdenskrig. (Foto: Sergei Karpukhin © Scanpix)

EU har i dag på et topmøde i Sofia bekræftet sin ambition om - engang i fremtiden - at optage seks lande på Vestbalkan som medlemmer.

Efter mange års stilstand i forhandlingerne har EU igen fået øjnene op for den uroplagede region - først og fremmest fordi andre har forstået at udnytte det tomrum, som EU's manglende interesse har efterladt.

- Rusland, Tyrkiet og Kina forsøger at charme sig ind i regionen, og nu vil EU gerne vise, at man ønsker at holde Vestbalkan tæt på sig, siger EU-korrespondent i DR Nyheder Karin Axelsson.

Russisk kupforsøg?

Især Rusland har gang i en målrettet kampagne for at øge sin tilstedeværelse og indflydelse i regionen.

Det mest voldsomme eksempel på udviklingen fandt - måske - sted i Montenegro i oktober 2016.

20 personer blev anholdt samme dag, som der var parlamentsvalg i landet, og anklagen mod dem var spektakulær: Deres plan var tilsyneladende i sidste øjeblik at forhindre Montenegro i at blive medlem af Nato ved at gennemføre et statskup.

Politiet i Montenegro eskorterer en formodet kupmager til retten. (Foto: STEVO VASILJEVIC © Scanpix)

Myndighederne i Montenegro anklager direkte Rusland for at have støttet de formodede kupmagere. Rusland modsætter sig, at landene på Vestbalkan bliver medlemmer af såvel Nato som EU, men landet afviser at havde noget med kupforsøget at gøre.

Montenegros officielle udlægning af sagen er omstridt. En alternativ version af begivenhederne lyder, at det hele var iscenesat af landets socialistiske regering, som var bange for at miste magten for første gang i Montenegros historie.

Udnytte spændinger

I alle tilfælde er det svært at forestille sig, at Rusland ville indrømme sin eventuelle indblanding.

I en analyse skriver tænketanken The European Council on Foreign Relations, at Ruslands maål - som andre steder i verden - er at skabe forstyrrelser på Balkan, som man eventuelt kan bruge i forhandlinger med EU.

- Målet er ikke at hævde autoritet over regionen for dens egen skyld, så meget som at udnytte og forstørre eksisterende spændinger, står der i analysen.

Et muligt eksempel på taktikken fandt sted i Makedonien sidste år, da nationalistiske demonstranter stormede landets parlament og tæskede løs på socialdemokrater og etnisk albanske politikere, som var blevet enige om at gå i regering sammen.

Det var i hvert fald ingen hemmelighed, at både Rusland og Serbien syntes, at regeringssamarbejdet var en rigtig dårlig ide.

Bromance med Serbien

Rusland og Serbien kører et særpræget parløb på Vestbalkan.

Serberne ligger godt nok i optagelsesforhandlinger med EU, men samtidig har landets præsident, Aleksander Vucic, gang i noget, der minder om en "bromance" med Ruslands leder, Vladimir Putin, siger Balkan-kender Tine Møller Sørensen til P1-programmet Verden ifølge Gram.

Det seneste udtryk for bromancen så man i sidste uge, da Aleksandar Vucic var inviteret til Moskva som æresgæst ved den store 9. maj-parade, der markerer sejren under 2. Verdenskrig.

- Som jeg ser det, handler det her meget om, at både Putin og Vucic gerne vil sende nogle signaler både til Europa og USA om, at de har altså et alternativ, siger Tine Møller Sørensen.

Vladimir Putin i selskab med motorcykelgruppen Nattens Ulve. (Foto: RIA Novosti © Scanpix)

Serbien og Rusland har desuden en religiøs forbindelse i kraft af den ortodokse kirke, som er dominerende i de to lande.

Forbindelsen blev tidligere i år markeret, da den russiske motorcykelgruppe Natteulvene kørte på en omstridt "pilgrimsfærd" fra Serbien til den serbiskdominerede Republik Srpska, der ønsker at rive sig løs fra Bosnien-Hercegovina.

- Vores mål er at udbrede en spirituel forbindelse mellem nationer, sagde en talsmand for Natteulvene, der har tilnavnet "Putins Angels" på grund af deres tætte forbindelse til Ruslands præsident.

Natteulvene har været aktive i Ruslands indtrængen i Ukraine, og blandt andet derfor vækker deres rejser ikke begejstring overalt på Balkan.

Gruppens leder blev for eksempel nægtet indrejse i Bosnien-Hercegovina i forbindelse med pilgrimsfærden til Republik Srpska.

Facebook
Twitter