EU-top vil have gransket 'chokerende' pushback-beskyldninger

Den kroatiske regering har igangsat en undersøgelse af de voldsomme beskyldninger.

Det er blandt andre de polske grænsevagter, der er under anklage om hårdhændet håndtering af de flygtninge og migranter, der forsøger at komme over grænsen. (Foto: HUSEYIN ALDEMIR © Ritzau Scanpix)

Billeder af yderst voldsom behandling af migranter ved grænserne til blandt andet Kroatien og Grækenland har vakt stor opsigt, efter de i går blev offentliggjort af en række europæiske medier, heriblandt Der Spiegel, Libération og ARD.

Billederne viser, hvordan kroatiske og græske myndigheder angiveligt gør brug af tilsyneladende ulovlige pushbacks - altså forsøg på at skubbe flygtninge og migranter tilbage over grænsen - ved grænsen til de to lande.

Afsløringerne, der er blevet lavet i samarbejde med den undersøgende journalistorganisation Lighthouse Reports, har været otte måneder undervejs.

De viser blandt andet, hvordan maskerede personer i ensfarvede, men ellers anonyme uniformer på brutal vis skubber migranter tilbage over grænserne til de lande, de ankommer fra. Og ifølge de medier, der står bag historien, peger meget på, at myndighederne i de pågældende EU-lande står bag de omstridte pushbacks, som både er i strid med EU’s egne regler og med den europæiske menneskerettighedskonvention.

Det afskærer nemlig folk fra deres grundlæggende ret til at søge asyl.

Sagen har nu fået Europa-Kommissionen til at kræve en undersøgelse af de voldsomme beskyldninger.

- Nogle af disse beretninger er chokerende, lyder det ifølge nyhedsbureauet Reuters fra Ylva Johansson, der er EU-kommissær for indre anliggender.

Kroatisk indenrigsminister: Fortsat mange spørgsmål

Kommissæren mener, at dokumentationen fra de pågældende medier virker troværdig, og hun forventer derfor også, at myndighederne i de pågældende lande kommer til bunds i sagerne og tager dem ”meget alvorligt”.

Den kroatiske regering har allerede meddelt, at der nu vil blive indledt en undersøgelse af de voldsomme beskyldninger.

Ifølge Lighthouse Reports er der fra februar til september i år blevet lavet 11 optagelser af formodede pushbacks langs grænsen mellem Kroatien og Bosnien-Hercegovina. En af optagelserne er blevet lavet med en drone, og den viser angiveligt, hvordan mindst 15 personer bliver skubbet tilbage over grænsen til nabolandet.

- Det hold, der skal undersøge sagen, er allerede i felten og har fået til opgave at fastslå, hvor det skete, og hvem der tog del i det. Der er fortsat mange ubesvarede spørgsmål, siger indenrigsminister Davor Bozinovic ifølge nyhedsbureauet AP.

Det græske migrationsministerium afviser derimod ifølge Reuters, at der har fundet pushbacks sted langs den græske grænse, og ministeriet understreger, at grænsevagterne arbejder i fuld overensstemmelse med de internationale regler.

Den græske grænsevagt er blevet beskyldt for at bruge voldsomme metoder for at holde migranter og flygtninge ude. DR's mellemøstkorrespondent Michael S. Lund var i sidste måned på patrulje i Middelhavet, hvor han mødte flere rystede migranter:

Læger uden Grænser: Det er skammeligt

Det er dog ikke første gang, at der er beskyldninger om, at der bliver foretaget ulovlige pushbacks langs EU’s ydre grænser.

I sommer analyserede avisen The Guardian sig frem til, at EU-landene alene under coronapandemien stod bag næsten 40.000 ulovlige pushbacks, og at 2.000 dødsfald var koblet op på dem.

Og de seneste afsløringer kommer blot en uge efter, at menneskerettighedsbevægelsen Amnesty International kunne fortælle, hvordan de polske myndigheder efter alt at dømme tvang 32 afghanere, heriblandt fire kvinder og en teenager, tilbage til Hviderusland, hvor de var ankommet fra.

Derfor har møder de seneste afsløringer ikke overraskende også hård kritik fra netop Amnesty International.

- Det her er det seneste bevis på, at ulovlige pushbacks og vold mod asylansøgere og migranter er helt almindelig ved EU’s ydre grænser, lyder det i en udtalelse fra Jelena Sesar, der forsker i Balkan hos menneskerettighedsbevægelsen.

Læger uden Grænser er også rystet over de formodede pushbacks.

- Det er skammeligt, at EU’s medlemsstater fortsat og helt forsætteligt bliver ved med at bruge vold til at afskrække folk fra at søge asyl i EU, lyder det i en udtalelse.

Spørgsmålet om pushbacks har i den seneste tid fået en del politisk bevågenhed i EU. I sidste uge foreslog den litauiske regering, der i de seneste måneder har oplevet en stor tilstrømning af såkaldte irregulære migranter fra Hviderusland, at det i særlige ekstreme tilfælde skal være lovligt for medlemslandene at udføre såkaldte pushbacks.

- Det er nødvendigt at ændre EU-lovgivningen, når det kommer til migration og asyl, understregede indenrigsminister Agne Bilotaite efterfølgende i en mail til DR Nyheder.

Den danske regering har endnu ikke taget stilling til det litauiske forslag om, at det i særlige ekstreme tilfælde skal være tilladt for medlemslandene at lave pushbacks.

Facebook
Twitter