EU-topfolk vil se migrantproblemer med egne øjne

Medlemmer af EU-Kommissionen er på rundrejse i de områder, der er ramt af den store flygtningestrøm.

Frankrigs permierminister og to kommissionsmedlemmer tager i dag til Calais for at se de store flygtningestrømme med egne øjne. (Foto: © Philippe Huguen, Scanpix)

Frankrigs premierminister, Manuel Valls, besøger mandag Calais sammen med EU-Kommissionens første-næstformand, Frans Timmermans, og migrationskommissær Dimitris Avramopoulos.

Besøget er begyndelsen på en rundtur til områder, som er særligt ramt af migrations- og flygtningekrisen.

Omkring 3000 migranter bor i en interimistisk lejr i Calais og forsøger dagligt at komme illegalt gennem Eurotunnelen i lastbiler eller skjult på biltogene. De håber på bedre asyl- og arbejdsbetingelser i Storbritannien.

Fokus på fordeling

Rundrejsen finder sted på et tidspunkt, hvor diskussionen om krisen er blevet intensiveret mellem EU-landene. EU-Parlamentets formand, Martin Schulz, har blandt andet krævet et stop for, hvad han kalder "den nationale egoisme" i EU.

Onsdag og torsdag har EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker sammenkaldt sine 27 EU-kommissærer til et seminar, der indleder det nye politiske arbejdsår. På dagsordenen står først og fremmest det store spørgsmål om migrationskrisen.

Der er stadigt mere fokus på, at Tyskland tager imod næsten en million flygtninge og migranter i år, mens andre EU-lande kun tager en ganske lille brøkdel af dette.

- Skandaløst at forsøge at holde nogen ude

Den franske udenrigsminister, Laurent Fabius, har rettet et frontalangreb mod nogle af de østeuropæiske medlemmer af EU.

- Jeg finder det skandaløst, når jeg ser på en række af europæiske lande - særligt mod øst - der ikke accepterer kvoter af migranter, men forsøger at holde dem ude, sagde Fabius til radiostationen Europe 1.

Ikke respekt for Europas fælles værdier

Han henviste særligt til det 175 kilometer lange pigtrådshegn, der lørdag blev færdiggjort på grænsen mellem EU-landet Ungarn og Serbien, der ikke er medlem af EU, men som på det seneste har modtaget mange migranter, der vil videre til Nordeuropa.

Fabius bryder sig ikke om, at formålet med hegnet er at udelukke migranter fra EU. Den optræden viser ifølge Fabius, at Ungarn "ikke har respekt for Europas fælles værdier".

Den franske premierminister er enig med sin udenrigsminister.

/ritzau/dpa