EU truer med at tilbageholde 56 milliarder fra 'EU's problembarn'

Europa-Kommissionen vil indefryse milliarder af EU-kroner, indtil den ungarske regering begynder at slå ned på korruption.

Ungarns premierminister, Viktor Orbán, har længe været en torn i øjet for mange i EU. Nu håber Europa-Kommissionen, at udsigten til at miste EU-milliarder kan få ham til at ændre kurs. (Foto: BERNADETT SZABO © Ritzau Scanpix)

Det er bestemt ingen nyhed, at den ungarske regering med premierminister Viktor Orbán i front giver dybe panderynker rundt om i Europa.

I mere end et årti er Viktor Orbán, der ofte bliver kaldt 'Europas problembarn' i diplomatiske kredse, blevet kritiseret for at være ligeglad med de demokratiske spilleregler, som ellers gælder for medlemmerne af den europæiske union.

Det skete senest i juli, hvor Europa-Kommissionen kunne fortælle i en særdeles kritisk rapport, at der er store problemer i Ungarn, når det eksempelvis kommer til at bekæmpe korruption samt sikre frie og uafhængige domstole.

Trods et utal af diplomatiske opsange og højtløftede pegefingre er det endnu ikke lykkedes at få den ungarske regering til at rette ind. Men nu vil Europa-Kommissionen forsøge at ramme den der, hvor det for alvor gør ondt, nemlig på pengepungen.

I går foreslog den at tilbageholde små 56 milliarder kroner, der ellers er øremærket Ungarn på EU’s budget.

Årsagen er ifølge budgetkommissær Johannes Hahn, at der nu er så store korruptionsproblemer i det centraleuropæiske land, at det er blevet en udfordring for hele unionen.

- Dagens beslutning viser klart og tydeligt, at Europa-Kommissionen er fast besluttet på at beskytte EU’s budget, og at vi er klar til at bruge alle de redskaber, der er til rådighed, for at opnå dette vigtige mål, sagde han under et pressemøde.

Den ungarske premierminister, Viktor Orbán, befinder sig på den nationalkonservative højrefløj og er blandt andet stærk modstander af den såkaldte 'wokeisme'. (Foto: Go Nakamura © Ritzau Scanpix)

Alle redskaber i brug

Nu er det op til medlemslandenes regeringer at beslutte, om forslaget skal føres ud i livet.

Det har de i første omgang en måned til, og beslutningen skal træffes ved kvalificeret flertal og ikke enstemmighed. Det betyder, at Ungarn ikke på egen hånd kan spænde ben for det.

Hvis det sker, vil det være første gang, at medlemslandene gør brug af den såkaldte retsstatsmekanisme, som blev vedtaget for godt to år siden.

Det er en form for nødbremse, som man kan trække i, hvis der opstår problemer med retsstaten i et medlemsland. Og det vil kunne mærkes på bundlinjen i Ungarn, der længe har nydt godt af støtten fra fælleskassen i EU.

De 56 milliarder kroner svarer nemlig til en tredjedel af den støtte, som ungarerne står til at få fra EU’s samhørighedsfond, der er målrettet de fattigste områder i unionen.

En anden udvej for Ungarn

Der er dog også en anden udvej, understregede budgetkommissæren.

Den ungarske regering præsenterede i august en række reformtiltag, der skal bekæmpe korruption i Ungarn - heriblandt at etablere en uafhængig myndighed, som skal holde øje med, hvordan EU-pengene bliver brugt.

Og hvis de i alt 17 tiltag bliver ført helt ud i livet, vil den ungarske regering fortsat kunne få adgang til EU-milliarderne.

- Vores hovedmål med denne mekanisme er at sikre, at budgettet ikke længere er i fare. Vi håber, at vi kan opnå dette så hurtigt som muligt gennem de nødvendige reformer i Ungarn, sagde Johannes Hahn og tilføjede, at Europa-Kommissionen nu har en god dialog med regeringen i Budapest.

Den ungarske regering understregede da også efterfølgende, at den fortsat har tænkt sig at gennemføre tiltagene inden den 19. november, som er deadline.

- Det sidste, denne regering ønsker, er, at vi ikke indfrier vores løfter, understregede europaminister Tibor Navracsics ifølge avisen Financial Times.

Budgetkommissær Johannes Hahn understregede i går, at hele EU's budget er truet af Ungarns manglende bekæmpelse af korruption. (Foto: Kenzo Tribouillard © Ritzau Scanpix)

Polen er imod

Den danske regering har endnu ikke taget stilling til det nye forslag fra Europa-Kommissionen. Men i et skriftligt svar til DR Nyheder understreger udenrigsminister Jeppe Kofod (S), at "regeringen 100 procent støtter en kobling mellem EU-budgettet og efterlevelse af retsstatsprincippet."

- Nu vil vi læse Kommissionens konkrete forslag igennem og sætte os ind i, hvad det præcis indebærer. Men der skal ikke herske tvivl om, at regeringen fortsat arbejder benhårdt for, at der bliver taget effektiv hånd om Ungarns retsstatsproblemer, skriver han.

Polens regering, der selv er under beskydning for at se stort på EU’s demokratiske spilleregler, er stærkt imod.

Både Polen og Ungarn har kæmpet imod retsstatsmekanismen, og premierminister Mateusz Morawiecki fastslog i går ifølge EU-mediet Politico, at hans regering "kraftigt vil modsætte sig enhver form for handling fra de europæiske institutioner, som ulovligt har til hensigt at fratage midler fra et medlemsland".

Polens premierminister, Mateusz Morawiecki (tv.), har længe været en nær allieret af Viktor Orbán. (Foto: BERNADETT SZABO © Ritzau Scanpix)

Et problem for fællesskabet

Blandt store dele af Europa-Parlamentet er der omvendt opbakning til en hård kurs over for Ungarn.

I torsdags stemte et stort flertal af parlamentarikerne for, at Ungarn ikke længere kan betragtes som et fuldgyldigt demokrati, men at det derimod har udviklet sig til et 'valgautokrati', hvor der godt nok er valg og folkeafstemninger, men hvor politikerne ikke har respekt for demokratiet.

Spørger man Morten Helveg Petersen, der repræsenterer De Radikale i Europa-Parlamentet, bør Europa-Kommissionen gå længere end det, der nu er lagt op til.

Han så gerne, at man fra EU’s side smækkede hele pengekassen i, indtil den ungarske regering har ændret kurs.

- Orbán krænker systematisk de grundlæggende værdier, og det er helt utåleligt og et problem for fællesskabet, siger den radikale politiker.

Han tilføjer, at han er nervøs for, at den ungarske regering blot forsøger at købe sig ekstra tid ved at love, at den vil indføre de nye reformtiltag.

- Jeg er bange for, at vi fortsat vil blive kørt rundt i manegen af Ungarn, som det har været tilfældet i de seneste år. Derfor skal vi tage drastiske midler i brug, for det gør Orbán jo også selv. Så jeg har svært ved at forstå den tålmodighed, der er over for ham.