EU varsler visa-fri indrejse for tyrkere

Som et led i aftalen mellem EU og Tyrkiet, åbner EU nu op for visafri indrejse for tyrkere allerede til juni.

EU-Kommissionen er nu klar til at anbefale, at tyrkere kan rejse ind i EU uden visa, siger EU-Kommissionens vicepræsident, Frans Timmermans. (Foto: war_ © Scanpix)

Tyrkiet har gjort enestående fremskridt, og derfor åbner EU-Kommissionen nu op for at lade tyrkiske statsborgere rejse ind i EU uden visum.

Ambitionen er, at visa-kravet fjernes senest i slutningen af juni. Det oplyser Kommissionens vicepræsident, Frans Timmermans, på et pressemøde for kort tid siden.

- Der er stadig en del arbejde, der skal gøres, noget af det af akut karakter, men hvis Tyrkiet fortsætter det fremskridt, så kan de nå de tilbageværende mål. Det er derfor, at vi nu åbner op for, at Europa-Parlamentet og medlemslandene kan beslutte af fjerne visa-kravet, når disse mål er nået.

De mål, der skal opfyldes af Tyrkiet, er blandt andet en sikring af ytringsfriheden, beskyttelsen af landets minoriteter, samt at det tyrkiske retssystem skal være retfærdigt.

Landet skal samtidig blandt andet forbedre deres indsats mod korruption, forbedre deres datasikkerhed og samarbejde med samtlige af EU's medlemslande og Europol.

Visa-friheden er et af de bærende elementer i den aftale, som EU i marts indgik med Tyrkiet i bytte for, at Grækenland kan sende flygtninge og migranter, der ankommer til de græske kyster, tilbage til Tyrkiet.