EU vedtager sanktioner mod Iran efter formodede attentatplaner

Målrettede sanktioner mod Iran er vedtaget, efter landet angiveligt havde planer om at udføre attentater i Danmark og Frankrig.

EU har vedtaget sanktioner mod navngivne personer i den iranske efterretningstjeneste, skriver den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), på Twitter.

- En stor dag for resolut dansk og europæisk udenrigspolitik, skriver han videre.

Som ventet er sanktionerne netop blevet vedtaget på et møde for europa- og udenrigsministre i Bruxelles i dag.

Allerede i går blev EU-landene enige om at indføre målrettede sanktioner mod det iranske Direktorat for intern sikkerhed, som nu bliver sat på EU’s terrorliste.

- Det, at man tager en del af efterretningstjenesten og sætter dem på en terrorliste, det er et meget markant signal, siger udenrigsministeren, som fortæller, at sanktionerne allerede er gældende fra i morgen, hvor der også vil komme flere detaljer om, hvem det konkret er, sanktionerne er rettet mod.

Planlagte angiveligt attentat mod eksiliranere

EU har i forvejen de seneste år iværksat en række selvstændige økonomiske og finansielle sanktioner mod Iran, men den seneste skærpelse kommer som følge af de formodede attentatplaner, der var rettet mod eksiliranere i Danmark og Frankrig.

Den danske udenrigsminister har siden efteråret arbejdet sammen med sin franske kollega for at få dem gennemført, og han har tidligere betegnet det som et skridt i retningen af at komme tættere på en resolut udenrigspolitik.

- Der er grænser for, hvad vi skal finde os i, og når fremmede magter forsøger at planlægge attentater på europæisk jord, skal der komme et svar, siger udenrigsministeren til DR Nyheder.

Den formodede attentatplan førte til en storstilet politiaktion i slutningen af september, hvor både Storebæltsbroen og Øresundsbroen blev lukket.

Danmark og Frankrig har siden efteråret arbejdet for at få vedtaget yderligere sanktioner mod Iran. Ifølge udenrigsministeren har nogle lande dog udtrykt bekymring for, om sanktionerne eventuelt kan få betydning for EU's støtte til den internationale atomaftale med Iran.

Men den ændrer nye sanktioner ikke på, forsikrer Anders Samuelsen.

- Vi står bag atomaftalen, så længe de lever op til den. Det siger det agentur, som følger med i det, at de gør. Det er også i europæisk interesse, at den aftale bliver overholdt, siger udenrigsministeren.

Sagen kort

  • Politiets Efterretningstjeneste (PET) iværksatte 28. september en omfattende politiaktion, der lammede trafikken i store dele af Danmark og lukkede både Storebæltsbroen og Øresundsbroen.

  • Få dage senere meddelte PET, at aktionen skyldtes, at en iransk efterretningstjeneste havde planer om et attentat i Danmark.

  • En norsk statsborger med iranske rødder blev anholdt den 21. oktober og sigtet for have sat "iransk efterretningstjeneste i stand til at virke i Danmark".

  • Målet for det formodede attentat, tre eksiliranere som er medlem af organisationen ASMLA, er nu sigtet for at bifalde terror i forbindelse med et terrorangreb i Iran.