EU vil dæmme op for migranter med gummibådsforbud

EU's udenrigsministre er blevet enige om, at lande kan forbyde eksport af påhængsmotorer og gummbåde.

De fleste migranter bliver sejlet fra Libyen til Europa i gummibåde med påhængsmotorer. (Foto: STEFANO RELLANDINI © Scanpix)

En enkelt aftale er faldet på plads, efter at EU's udenrigsministre i dag har holdt møde om de titusinder af migranter, der krydser Middelhavet for at nå til Europa.

Udenrigsministrene er nemlig blevet enige om, at EU-lande kan forbyde eksport af gummibåde og påhængsmotorer, hvis der er en konkret mistanke om, at de vil blive benyttet til menneskesmugling eller af menneskesmuglere.

Selvom mange gummibåde bliver produceret i Kina, mener den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), at det er et skridt i den rigtige retning.

- De enkelte ting er ikke noget, der har den store effekt. Men jeg tror, vi kan få strikket en pakke sammen, der kommer til at have en effekt, siger han til Ritzau.

Italien kan regne med forståelse

Et af de andre centrale temaer på dagens møde i Bruxelles var Italiens aktuelle og akutte problemer med migranter. Langt størstedelen af de titusinder, der er nået til Europa over Middelhavet i år, er nemlig endt på Italiens sydkyst, og det har lagt gevaldigt pres på Italien.

Men italienerne skal ikke forvente nogen konkret hjælp fra de andre EU-lande lige med det første, vurderer DR's EU-korrespondent i Bruxelles, Karin Axelsson.

- Italienerne kan regne med en masse forståelse og en masse diskussioner - dem har der allerede været mange af, og de kommer til at fortsætte - men de skal ikke forvente nogen akutte løsninger, siger Karin Axelsson.

Anders Samuelsen (LA), mener dog, at der i EU-regi er en stigende anerkendelse af, at Italien har problemer.

- Det håber jeg kan være med til at lægge et pres på i forhold til at finde nogle løsninger, hvor flygtningene bliver i Nordafrika og opgiver den her drøm om at komme til Europa, fordi der er ikke noget perspektiv. Det er ikke sådan, at vi kommer til at give en masse opholdstilladelser til folk, som reelt set er fattigdomsflygtninge, siger Anders Samuelsen til DR Nyheder.

Migranter skal fratages lysten til at flygte

Den italienske premierminister har advaret om, at Italien kan blive nødt til at udstede midlertidige visa til de mange tusinde migranter, så de kan rejse videre op gennem Europa. Men den løsning giver den danske udenrigsminister ikke meget for.

- Det er jo bare en ustruktureret måde at sende problemet videre. Det skal vi ikke. Vi skal finde nogle strukturerede, virksomme løsninger, der kan stoppe migrationsstrømmen. Det giver ikke nogen mening, at vi prøver at bilde folk ind, at der er perspektiv i Europa for op mod en halv milliard migranter til Europa.

- Der er dels nødt til at være et perspektiv for de mennesker, som flygter, i de lande, hvor de kommer fra, så vi får frataget deres lyst til at flygte. Og så skal vi have gjort op med de billeder, der er om, hvor nemt det er at få fast ophold og arbejde i Europa, siger Anders Samuelsen.

Ifølge FN er 110.374 nået til Europa over Middelhavet i år. 2.360 er druknet eller forsvundet på vej over havet.