EU vil droppe skattesag mod Irland efter Apple betaler skat

Apple betaler knap 100 milliarder kroner tilbage, så EU planlægger at droppe retssag mod teknologigiganten.

(Arkiv) En æbleballon med tallet 13 milliarder euro skaber i 2016 opmærksomhed ved en demonstration i Dublin. Det er nemlig det beløb, som EU har afkrævet Apple i skattebetaling. Nu har Apple betalt. (Foto: Clodagh Kilcoyne © Scanpix)

EU-Kommissionen vil droppe en retssag mod Irland, efter at Apple har betalt 13,1 milliarder euro (knap 100 milliarder kroner) tilbage i skat.

Konkurrencekommissær Margrethe Vestager har krævet, at Irland selv skulle inddrive pengene fra den amerikanske teknologigigant, men landet har hidtil nægtet.

Hun foreslår nu at trække retssagen tilbage.

- I lyset af den fulde betaling fra Apple af den ulovlige statsstøtte, det modtog fra Irland, vil kommissær Vestager foreslå kommissærkollegiet at trække retssagen tilbage, lyder det i en e-mail fra en talsmand til Reuters.

Under én procent i skat

Det enorme beløb var resultatet af en længere undersøgelse i EU, hvor det kom frem, at Apple havde betalt langt under en procent i skat i EU på grund af en skatteaftale med Irland.

Både Apple og den irske regering afviser den afgørelse, som Margrethe Vestager pålagde parterne i 2016.

Den irske regering vil ikke anerkende, at Apple skulle have fået en skattefordel og har tidligere appelleret kendelsen.

Vendepunkt

Apples tilbagebetaling kan betegnes som et vendepunkt i EU's største skattesag mod amerikanske teknologiselskabers skatteforhold.

Selskabet og den irske regering fortsætter dog deres appelsager ved EU-Domstolen, mens Apples tilbagebetaling er blevet overført til en deponeringskonto.

Ifølge Irland er appelsagen vigtig, fordi den signalerer, at landet fortsat er attraktivt for udenlandske investeringer.

- Regeringen er principielt uenig med kommissionens analyse og søger en annullering af beslutningen, lyder det i en erklæring fra finansministeren.

Irlands finansministerium begyndte at indsamle beløbet i en række betalinger i maj.

Irland vurderer selv, at det vil tage de europæiske domstole flere år at nå frem til en afgørelse.

/ritzau/

Facebook
Twitter