EU vil fylde brexit-huller med penge til naturkatastrofer

Milliarder fra en naturkatastrofefond kan gå til virksomheder, der rammes af brexit, foreslår EU-Kommissionen.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, har meldt sig klar til et farvel til EU uden en skilsmisseaftale 31. oktober. (Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS © Ritzau Scanpix)

De EU-lande, der rammes hårdest af et no-deal brexit, skal kunne hente støtte fra EU.

Og langt hovedparten af pengene skal findes i en solidaritetsfond, hvis mål er at udbedre skader forvoldt af naturkatastrofer i et medlemsland.

Det fremgår af det EU-Kommissionens seneste tiltag, som skal forberede unionen på den situation, at Storbritannien forlader EU uden en skilsmisseaftale.

EU vil frigøre 600 millioner euro fra solidaritetsfonden. Dertil kommer yderligere 180 millioner euro fra en globaliseringsfond. Det samlede beløb er altså 780 millioner euro. Det svarer til 5,8 milliarder kroner.

Irland hårdest ramt

Pengene skal "stå til rådighed for de virksomheder, arbejdstagere og medlemsstater, der rammes hårdest som følge af brexit uden en aftale".

Forslaget skal godkendes af både Europa-Parlamentet og EU-landene, før det kan blive aktuelt.

Irland ventes at blive langt hårdest ramt af et brexit uden en aftale.

Danmark vil sammen med en håndfuld andre lande også mærke betydelige følger på grund af tætte handelsbånd til briterne.

Tjekliste til virksomheder

Risikoen for et no-deal brexit er øget, efter at Boris Johnson har overtaget posten som britisk premierminister.

Han har slået fast, at han meget gerne ser en aftale med EU. Men det kræver, at EU-landene sløjer en for ham uacceptabel del af udtrædelsesaftalen, som forgængeren Theresa May godkendte i november 2018. Det har EU afvist.

Ellers er Johnson parat til at forlade EU uden en aftale 31. oktober, som er den aktuelle exit-dato, hvis ikke parterne beslutter andet inden. Om Johnson formår at holde den linje, afhænger af opbakning i parlamentet.

I EU-Kommissionens pakke til forberedelse af et no-deal brexit er også en detaljeret tjekliste til virksomheder, der handler med briterne. Det er en hjælp til at afbøde handelsforstyrrelser.

Kommissionen foreslår desuden at videreføre beredskabsplaner fra 2019 i fiskerisektoren. Man foreslår også, at briterne deltager i EU's budget for 2020.

Det betyder, at Storbritannien fortsat kan modtage penge fra EU-programmer i 2020, hvis man ønsker det - med tilhørende forpligtelser.

/ritzau/