EU vil gentage vaccine-model. Men nu skal landene gå sammen om at udvikle og købe våben

Fællesindkøb skal sikre, at EU-lande ikke overbyder hinanden.

Margrethe Vestager, ledende næstformand i Europa-Kommissionen, præsenterede i dag en analyse af sprækkerne i EU-landenes forsvar. Kommissionen anbefaler, at man køber våben i fællesskab. (Foto: JOHN THYS © Ritzau Scanpix)

Det er både dumt og dyrt, at landene i EU går ud og køber nye våben hver for sig.

Derfor foreslår EU-Kommissionen, at unionens medlemslande går sammen, når der skal købes nye våben og fremtidens våben skal udvikles.

Det sagde Margrethe Vestager, næstformand i Europa-Kommissionen, da hun i dag præsenterede en rapport om sprækkerne i EU's forsvar.

- Målet er at sikre, at øgede forsvarsudgifter for medlemsstaterne giver mere værdi for pengene, stordriftsfordele og et stærkere europæisk forsvars- og teknologifundament, sagde hun.

Analysen af EU-landenes forsvar peger blandt andet på, at det er vigtigt at investere mere i udvikling af droner, sikker satellitkommunikation og udskifte våben fra Sovjetunionens tid i flere medlemslande.

Det er selvfølgelig krigen i Ukraine, der på samme tid har fået EU-landene til at gribe kontokortet og øge forsvarsbudgetterne.

'Alle opruster på samme tid'

Problemet kan være, at når alle lande samtidigt vil købe nye våben, så ryger priserne i vejret, forklarer DR's forsvarsanalytiker, Mads Korsager.

- Sagen er nu, at alle lande i stort set hele verden, i hvert fald Europa, opruster kraftigt. Der bliver købt forsvarsmateriel ind i den helt store stil, og det skaber et marked, hvor det er sælgerne, der har magten, fortæller han.

- Og der bliver det svært for mindre lande, blandt andet Danmark, at gå ind og lægge en mindre ordre på et mindre antal køretøjer, siger Mads Korsager.

Derfor vil EU bruge samme strategi, som da man under coronapandemien gik samlet ud og købte vacciner til medlemslandene.

- Den samme logik, som vi brugte ved vaccinerne, gælder her. Ved at købe sammen, kan vi få en bedre aftale, siger Margrethe Vestager.

Fokus på dansk forsvarsforbehold

Her og nu nedsætter EU en taskforce, der sammen med medlemsstaterne skal se på, hvordan man ifølge pressemeddelelsen "undgår et kapløb for at sikre ordrer, der vil medføre stigende priser".

Spørgsmålet er dog, om Danmark kan deltage i det fælles indkøb på grund af det danske forsvarsforbehold.

- Det er det helt store spørgsmål lige nu. Her er det vigtigt at sige, at det her er kun anbefalinger, der er kommet fra kommissionen. De skal skubbes videre i EU-systemet, og på et eller andet tidspunkt får de formentligt noget mere krop, siger Mads Korsager.

Ifølge DR's EU-korrespondent, Ole Ryborg, er det umuligt på nuværende tidspunkt at sige, hvilken betydning det danske forbehold vil få for et eventuelt øget EU-samarbejde omkring våbenudvikling- og indkøb.

- Først når man har overblikket over, hvad EU-landene kan blive enige om at gøre eller ikke gøre, kan man få overblikket over, hvilke konsekvenser det vil have for det danske forsvarsforbehold, fortæller han.

Danmark kigger nærmere på anbefalinger

Udenrigsministeriet oplyser i et skriftligt svar, at man nu kigger nærmere på de anbefalinger, der fremgår af EU-Kommissionens og Forsvarsagenturets forsvarsmeddelelse.

- Meddelelsen skal omsættes til en række konkrete forslag. Først på det grundlag kan vi fra dansk side vurdere, hvad Danmark kan og ikke kan være med i som følge af forsvarsforbeholdet, lyder svaret.

- Der lægges med meddelelsen op til, at en del af arbejdet med at udmønte de enkelte initiativer vil ske i regi af Forsvarsagenturet. Det gælder eksempelvis arbejdet med de underliggende prioriteter for forsvarsudvikling i EU. Her vil Danmark ikke kunne være med, da Forsvarsagenturet er omfattet af forsvarsforbeholdet, oplyser Udenrigsministeriet i et skriftligt svar.

- Forsvarsmeddelelsen er endnu et eksempel på, at EU’s forsvarsdimension er i udvikling, og at det danske forsvarsforbehold har fået en anden betydning, skriver Udenrigsministeriet.

1. juni skal danskerne til folkeafstemning om det danske forsvarsforbehold.