EU vil godkende alle visumfrie rejser

Et nye kontrolsystem skal lukke smuthuller og øge sikkerheden i en tid, hvor Europa er truet af terror.

EU-Kommissionens første vicepræsident Frans Timmermans (tv) og migrations- og indenrigskommissær Dimitris Avramopoulos fremlægger forslaget om at forhåndstjekke de personer, der vil ind i et Schengenland fra et land uden visumkrav. (Foto: © Emmanuel Dunand, Scanpix)

Millioner af rejsende fra lande, der er fritaget for visum, skal fremover søge om godkendelse til at komme ind i et Schengen-land, før de tager afsted, foreslår EU-Kommissionen.

Udspillet er et nyt europæisk rejseinformations- og godkendelsessystem, kaldet Etias, der skal sikkerhedstjekke rejsende fra de ca. 60 lande, der er fritaget for kravet om visum ved indrejse i et Schengen-land.

Formålet er at tjekke rejsende i en stribe databaser for at lukke smuthuller og øge sikkerheden i en tid, hvor Europa er truet af terror.

Processen vil tage et par minutter, mens den rejsendes navn og data bliver kontrolleret i store europæiske databaser, herunder i Schengen-systemet, Europol og Interpol, og det vil koste fem euro - eller ca. 37,50 kroner - at få en forhåndsgodkendelse.

Godkendelsen vil gælde i op til fem år, eller til passet udløber, foreslår EU-Kommissionen.

Pengene skal gå til at finansiere den nye europæiske indrejsekontrol, der ventes at være klar i 2020.

Det nye europæiske Etias-system er inspireret af et tilsvarende amerikansk såkaldt Esta-system, og det skal på fredag diskuteres af EU's justits- og indenrigsministre.

EU's migrationskommissær og indenrigskommissær, Dimitris Avramopoulos, siger, at Etias er det manglende led i kontrollen med de ydre grænser.

/ritzau/