EU vil have din hjælp til at bekæmpe fake news

Dine erfaringer skal bruges af eksperter til at lovgive om fænomenet.

Den statskontrollerede russiske tv-kanal Russia Today er blevet beskyldt for fake news. (Foto: KIRILL Kudryavtsev © Scanpix)

Nu kan alle europæere fortælle, hvordan de oplever fake news og om hvordan fænomenet kan bekæmpes. Frem til den 23. februar kan borgere, sociale medier, nyhedsorganisationer og forskere udfylde et spørgeskema om emnet.

Ét af spørgsmålene lyder for eksempel: ”Hvilke af følgende områder har efter din opfattelse været mest udsat for falske nyheder i løbet af de seneste to år?” Politik er en valgmulighed, sammen med migration, videnskab og underholdningsbranchen. Journalister kan dele deres erfaringer med fake news i en separat rundspørge.

Lovlig fake news

Svarene bruger EU i kampen mod falske nyheder. Unionen vil oprette en arbejdsgruppe af eksperter, der skal rådgive Europa-Kommissionen om håndteringen af fænomenet.

- Fake news er en direkte trussel mod grundstene i vores demokratiske samfund, sagde Europa-kommissær for den digitale økonomi, Mariya Gabriel mandag.

EU’s kamp handler om striden mod den del af fake news, der er lovlig. Fake news er først en forbrydelse, hvis det eksempelvis opfordrer til terror eller anden vold. Størstedelen af falske nyheder strider ikke imod loven.

Egen industri

Regeringerne i EU har svært ved at balancere fake news med grundlæggende rettigheder som ytringsfrihed.

- Jeg vil føre en åben og bred debat om fake news for at kortlægge dette komplekse fænomen og for at tage hånd om de udfordringer, der ligger foran os, lød det fra Mariya Gabriel.

Samtidig er fænomenet vokset – fake news har sin helt egen industri.

Over 100 pro-Donald Trump hjemmesider er registreret i en lille by i Makedonien, hvor unge tjener godt på at sprede falske nyheder.

Mulig russisk påvirkning

Og sidste måned forbød det sociale netværk Twitter reklamer fra russiske regeringsvenlige medier som statskontrollerede Sputnik og Russia Today. Ifølge amerikanske efterretninger havde begge forsøgt at påvirke præsidentvalget i USA sidste år.

EU’s arbejdsgruppe går i gang i januar. Dens resultater skal munde ud i lovgivning.

- Europæiske borgere har brug for at have kompetencer og instrumenter til rådighed for at håndtere oceanet af tilgængelig information online, lød det fra Mariya Gabriel.

Facebook
Twitter