EU vil have Google, Facebook og Apple til at betale mere i skat

Kontroversielt forslag fra EU-Kommissionen, siger DR's EU-korrespondent.

(Foto: © Illustration: Morten Fogde Christensen, DR Nyheder)

Det nytter ikke noget, at teknologigiganter som Google, Facebook og Apple kan snige sig uden om store skatteregninger i EU ved at flytte deres overskud til de medlemslande, der har den laveste selskabsskat.

Det mener Europa-Kommissionen, som senere i dag vil præsentere et nyt forslag, der skal tvinge omkring 100 af verdens største digitale virksomheder til at betale mere i skat.

Frem for at beskatte virksomhedernes overskud, ønsker Kommissionen i stedet at beskatte deres omsætning.

- Flere store EU-lande som Frankrig og Tyskland er frustrerede over, at teknologiselskaber betaler meget lidt i skat. Det vil man gerne undgå fremover, fortæller DR’s EU-korrespondent, Ole Ryborg.

Mistede skatteindtægter

Som det er i dag kan it-virksomhederne udnytte, at EU-landene har forskellige selskabsskattesatser.

Google har eksempelvis placeret sit hovedkontor i Irland, hvor selskabsskatten er væsentlig lavere end i resten af EU-landene, heriblandt Danmark.

Sidste år viste en EU-rapport, at Google i 2015 blot betalte 0,82 procent i skat af sit overskud i EU-landene. På verdensplan måtte den amerikanske virksomhed betale seks procent i skat af overskuddet.

Og ser man på Facebook, så betalte virksomheden 0,03 procent i skat af sit overskud i EU-landene i 2015, mens det på verdensplan lå på 28 procent.

Ifølge rapporten er EU-landene gået glip af knap 39 milliarder kroner i tabt skatteindtægt som følge af de forskellige satser for selskabsskatten.

35 milliarder ekstra i skat

Det nye forslag fra Europa-Kommissionen er målrettet de omkring 100 it-virksomheder, der har en global omsætning på mere end 5,6 milliarder kroner – og en omsætning i EU på godt 370 millioner kroner.

Og tanken er ifølge Ole Ryborg, at man nu vil beskatte tre af it-virksomhedernes indtægtskilder:

Reklamer, salg af abonnementer og tjenester samt salg af data.

- Jeg tror, man ender på at foreslå en skat på tre procent af omsætningen. Og vurderingen er, at det vil kunne indbringe omkring 35 milliarder kroner i skat i EU, siger DR’s EU-korrespondent.

Danmark er imod

Det er dog langt fra sikkert, at forslaget bliver ført ud i livet, for det er kontroversielt, fortæller Ole Ryborg.

For at det kan blive vedtaget, skal alle 28 EU-lande stemme for.

Og hvor store lande som Tyskland, Frankrig og Storbritannien bakker op om det, er små lande som Irland, Luxembourg og også Danmark i mod, forklarer Ole Ryborg.

- Irland og Luxembourg er imod, fordi de er lande med lave skattesatser. Men lande som Danmark, Litauen og Sverige er imod af principielle årsager. Et af modargumenterne er, at ideen om at beskatte it-firmaernes omsætning frem for overskuddet kan sprede sig til andre sektorer, siger han og understreger, at det historisk set har været svært at lave fælles EU-regler på skatteområdet.

- Det er dog ikke umuligt, for man har tidligere set, at der kan komme fællesregler, hvis der kommer et stort folkeligt pres. Det skete eksempelvis over for lande, der har fungeret som skattely. Men det bliver svært, og forslaget bliver ikke vedtaget i morgen, siger Ole Ryborg.

Optrappe konflikt med USA

Samtidig kan forslaget give problemer i forhold til USA, understreger Ole Ryborg.

Mange af de store it-virksomheder er nemlig amerikanske. Og den amerikanske præsident, Donald Trump, har for nylig bebudet, at han vil indføre en straftold på import af europæiske stål og aluminium.

- Risikoen er, at skatteforslaget vil blive kædet sammen med straftolden, og det kan øge risikoen for en konflikt med USA, siger han.

Europa-Kommissionens skatteforslag skal diskuteres på torsdagens EU-topmøde. Her skal medlemslandene også diskutere modsanktioner til USA.

Opdateret klokken 11.53: I en tidligere udgave stod der, at forslaget er målrettet it-virksomheder med en global omsætning på mere end 5.500 milliarder kroner – og en omsætning i EU på godt 370 milliarder kroner. Det passer ikke. Det er derimod virksomheder med en global omsætning på 5,6 milliarder kroner og en EU-omsætning på godt 370 millioner kroner.