EU vil have undersøgt CIA-flyvninger

EU efterspørger uafhængige undersøgelser af, hvad USA har lavet i medlemslandene i terrorbekæmpelsens navn.

Denne jet er talrige gange blevet brugt af CIA til hemmeligt at transportere fanger. (Foto: © DR, DR)

Ulovlige udleveringer, CIA-flyvninger med terrormistænkte i EU-landenes luftrum, uforklarlige forsvindinger og tilfælde af tortur i hemmelige fængsler på europæisk jord.

EU-Parlamentet kræver nu uafhængige undersøgelser fra alle medlemslande for at komme til bunds i, hvad de har tilladt, at amerikanerne har foretaget sig på deres territorium i kampen mod terrorisme.

- Informationer fra FN, Europarådet og forskellige medier har bragt nye informationer om hemmelige CIA-fængsler i Europa, CIA-flyvninger over EU-landes luftrum og tilbageholdelse af personer frem i lyset, siger Héléne Flautre.

Hun er medlem af EU-Parlamentet og rådgivende ordfører i sagen, som parlamentet tirsdag vedtog en beslutning om.

Kritik af Polen, Rumænien og Lituaen

Her opfordrer de blandt andet medlemslandene til "at undersøge, om der findes hemmelige fængsler på deres territorium, eller om der har været gennemført operationer, hvor mennesker er blevet tilbageholdt i henhold til CIA-programmet".

Parlamentet kritiserer specifikt Polen, Rumænien og Litauen for ikke at have foretaget uafhængige undersøgelser og meldt tilbage til EU.

Polen opfordres til at udføre en "grundig og gennemsigtig undersøgelse, der giver ofrene og deres advokater mulighed for at deltage".

Hele sandheden skal frem

Litauen og Rumænien kritiseres for, at deres undersøgelser ikke siger noget om amerikansk aktivitet i deres lande, selvom den europæiske Organisation for Luftfartens Sikkerhed (Eurocontrol) kan dokumentere flere CIA-flyvninger i de to lande.

I EU-Kommissionen er man enig med parlamentet i, at "hele sandheden skal blotlægges", forsikrer EU-kommissær Viviane Reding under debatten i salen.

- Kommissionen vil gerne arbejde sammen med parlamentet for at sikre, at det, der skete med CIA's flyvninger, aldrig kommer til at ske igen, siger hun.