EU vil luge ud i opladerne til vores mobiler og tablets

Står det til Europa-Kommission, skal der fremover være én oplader, som kan bruges til vores elektroniske udstyr.

Det skal være slut med at have en masse forskellige opladere liggende i skuffen, mener Europa-Kommissionen. (Foto: OLIVIER HOSLET © Ritzau Scanpix)

Der er ikke noget mere frustrerende end at stå med en telefon, der er løbet tør for strøm, og så låne en oplader, der ikke lige passer til den model, man har.

Men det skal der laves om på, mener Europa-Kommissionen, som nu vil have én fælles oplader, der skal kunne bruges til alle smartphones, tablets, håndholdte spillekonsoller, digitale kameraer, høretelefoner samt trådløse højttalere.

- Jeg tror, at vi alle har mange forskellige opladere liggende i vores skuffer, som vi ikke bruger, men som vi gemmer for en sikkerheds skyld. Det skal vi lave om på, lyder det fra EU-kommissær Thierry Breton, der har ansvaret for det indre marked.

Ifølge udspillet skal elektronisk udstyr, hvad enten det kommer fra Apple, Samsung, Huewei eller en helt fjerde producent, fremover kunne oplades med et usb-c-kabel.

Det er den type kabel, som blandt andet bliver brugt til Android-telefoner, men ikke til Apples iPhones eller ældre iPads. Det betyder altså, at Apple skal til at ændre sit telefondesign, så de får en usb-c-indgang, hvis lovforslaget ender med at blive vedtaget.

Det udelukker dog ikke brugen af Apples egne opladere, da en telefon eller tablet gerne må have flere indgange til opladerstik.

Spild af penge

Derudover lægger Europa-Kommissionen blandt andet også op til fælles regler for opladerens hastighed, og det skal samtidig være muligt at købe en ny telefon uden at man automatisk får en ny oplader med. I dag ejer folk i gennemsnit tre mobilopladere, og det er spild af ressourcer og penge, mener Thierry Breton.

- På den måde kan man både spare penge og reducere mængden af elektronisk affald, siger han.

Ifølge Kommissionen vil forbrugere med tiltaget kunne spare 250 millioner euro - knap 1,9 milliarder kroner - om året, fordi de slipper for at købe unødvendige opladere.

Trådløse opladere bliver der dog ikke rørt ved. Det er nemlig en teknologi, der stadigvæk er under rivende udvikling, og derfor er det ifølge Europa-Kommissionen stadigvæk for tidligt at begynde at lovgive på området.

Men det kan ikke udelukkes, at det kommer til at ske, lyder det også fra Europa-Kommissionen.

Ifølge EU-kommissær Thierry Breton vil en universaloplader mindske mængden af elektronisk affald med næsten 1000 ton årligt. (Foto: OLIVIER HOSLET © Ritzau Scanpix)

Fra 30 til 3 opladere

Det er ikke første gang, at man fra EU’s side retter sit fokus på opladerne, og debatten om en universeloplader har bølget frem og tilbage siden 2009.

Tech-producenterne har allerede ad frivillighedens vej – og efter langvarigt pres fra politikerne – luget ud i de forskellige opladerstandarder. Hvor der for et årti siden var 30 forskellige opladere, er der i dag blot tre.

Men trods presset er der endnu ikke blevet udviklet én enkelt universeloplader, og derfor vækker dagens udspil glæde hos europaparlamentariker Christel Schaldemose (S), der blandt andet arbejder med forbrugerbeskyttelse.

- Det er på tide, for det er en sag, som Europa-Parlamentet har kæmpet for i ekstremt lang tid. Og jeg synes, det er for dårligt, at det har taget Europa-Kommissionen så lang tid at lave lovgivning på området. Vi havde en klar forventning om, at der ville komme en oplader, så jeg synes, at EU har været til grin på dette punkt, siger hun og peger på, at det både handler om at gøre hverdagen noget lettere for forbrugerne og om at mindske mængden af elektronisk skrot i Europa.

Ifølge en opgørelse, som blev lavet i 2016, producerer hver eneste EU-borger i gennemsnit 16,6 kilo e-affald om året, og det tal er alt for højt, mener Christel Schaldemose.

- Vi skal hen imod en cirkulær økonomi, og jeg håber, at det her kan sende et signal til techvirksomhederne om, at vi i forhold til miljøet har brug for ensretning her, siger hun.

Ifølge Europa-Kommissionens tal vil en universaloplader kunne mindske mængden af elektronisk affald med næsten 1000 ton årligt.

Dræber ikke innovationen

Dagens udspil møder også glæde hos Forbrugerrådet Tænk.

- Jeg tror, vi alle sammen har mange forskellige opladere liggende, og det kan dette udspil ændre på. Men en universaloplader kan også blive en stor hjælp for folk med dårligt syn, og som i dag har svært ved at kende forskel på opladerne. Og så er det godt for miljøet, siger seniorrådgiver Helen Amundsen, der sidder med bæredygtigt forbrug.

Hos Apple møder dagens udspil dog ikke den store begejstring. Her mener man blandt andet, at en universeloplader vil bremse innovationen og udviklingen af nye produkter. Men det argument køber Helen Amundsen ikke.

- Det er jo ikke noget nyt, at man standardiserer - vi har eksempelvis standardiserede størrelser for de skruer, vi bruger. Så man kan sagtens være innovativ, selvom der kommer nye regler, siger hun.

Udspillet skal først forhandles på plads af Europa-Parlamentet og medlemslandene, før det kan træde i kraft. Christel Schaldemose forventer dog ikke, at det vil møde den store modstand hos Europa-Parlamentet, der netop længe har presset på for en universaloplader.

Hvis loven bliver vedtaget, vil producenterne får to år til at tilpasse sig de nye krav.

Facebook
Twitter