EU vil stoppe momssvindel for hundredvis af milliarder

Med nye momsregler for hele EU skal der både sættes en stopper for svindlen og indføres et nemmere system.

EU's økonomi- og skattekommissær Pierre Moscovici har i dag præsenteret planerne om et nyt momssystem på tværs af unionen. (Foto: © OLIVIER HOSLET, Scanpix)

Statskasserne i EU går år efter år glip af svimlende beløb på grund af fejl og svindel med moms.

Hele 170 milliarder euro (1265 milliarder kroner) anslås at gå tabt hvert år for de enkelte EU-lande på grund af fejlberegninger, konkurser, skatteunddragelse eller direkte momssvindel.

Svindel med momsbetalinger menes i sig selv at koste staterne 50 milliarder euro (370 milliarder kroner) årligt, og alene i Danmark løber momssvindel formentlig op i et tocifret milliardbeløb.

Men det tal kan barberes ned til kun en femtedel på EU-plan, mener kommissionen.

Derfor vil den indføre et nyt momssystem på tværs af unionen, der blandt andet skal forhindre den omfattende svindel.

- Vi har et rystende skattehul: Indtægterne fra moms er 170 milliarder euro lavere end de burde være. Det er et enormt spild af penge, udtaler Pierre Moscovici, EU's økonomi- og skattekommissær.

- Det er penge, der mangler fra det offentlige, som vi mangler til at øge investeringer i vækst, job og offentlige tjenester - lige nu betyder det færre penge til skoler, hospitaler, forsvar, konkurrencedygtighed og sikkerhed.

Næste skridt bliver en dialog mellem kommissionen og både Europaparlamentet og ministerrådet. Kommissionen vil derefter komme med lovforslag i løbet af 2016 og 2017.

/ritzau/