Ole Ryborg: Krig, klima og kolde kontanter bliver del af særlig EU-tale

Von der Leyen holder i dag sin årlige statustale, og der er flere store emner på dagsordenen.

Von der Leyen afholder i dag sin årlige statustale for EU-Parlamentet. (Foto: © Thomas Banneyer, Thomas Banneyer/picture-alliance/dpa/AP Images)

Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, holder den årlige tale om Unionens tilstand for Europa-Parlamentet senere i dag.

Talen er en årlig tradition, hvor formanden gør status over det seneste år og også kommer ind på, hvad EU-Kommissionen vil have på dagsordenen for det kommende år.

Det er fjerde gang von der Leyen holder talen, og det er sidste gang før valget til Europa-Parlamentet, som finder sted i 2024.

Her er DR's EU-korrespondent Ole Ryborgs bud på, hvad talen kommer til at indeholde:

Krigen i Ukraine

EU-landene har sendt både penge og udstyr til Ukraine det seneste år. (Foto: © AnatoliI Stepanov, Ritzau Scanpix)

- Krigen bliver et hovedemne, herunder EU's fortsatte hjælp til Ukraine, og hvad EU-landene skal gøre for, at Ukraine i fremtiden kan blive medlem af EU. Det kommer til at fylde rigtig meget af hendes tale, siger Ole Ryborg.

Migration

Ole Ryborg forudser, at von der Leyen vil tale migration i sin tale. (Foto: © Sameer al-Doumy, Ritzau Scanpix)

- Presset på de ydre grænser i EU er vokset. Mængden af flygtninge og asylansøgere som kommer, er steget. Spørgsmålet er, hvad skal man gøre? Von der Leyen forventes at ville argumentere for, at den migrationslovgivning, der er på vej igennem EU-systemet, skal vedtages hurtigst muligt, for migration kommer ikke til at forsvinde, og man har brug for nye regler og aftaler med tredje lande, for at bremse migrationen ind i EU, siger EU-korrespondenten.

Grøn omstilling og kunstig intelligens

Der er det sidste år lavet en del EU-lovgivning, der skal sætte mere gang i den grønne omstilling. (Foto: © Thomas Traasdahl, Ritzau Scanpix)

- Det forventes, at von der Leyen vil tale om alt det, EU har opnået det seneste år, og de ting, der nu skal gennemføres, med den nye EU-lovgivning, der allerede er vedtaget. Hun kommer også til at tale om digitalisering, og hvad man gør ved kunstig intelligens og de udfordringer, som følger med, siger han.

Penge

Von der Leyen mener, at EU-budgettet skal øges, ifølge Ole Ryborg (Foto: © Frank Hoermann/SVEN SIMON, Frank Hoermann/SVEN SIMON/picture-alliance/dpa/AP Images)

- Penge er vigtige, hvis EU skal have råd til alle de her ting. For skal der endnu mere gang i den grønne omstilling, skal man hjælpe Ukraine endnu mere, og skal man håndtere migrations-spørgsmålet? Ja, så er der brug for flere penge på EU-budgettet. Der er forslag på bordet til, hvordan man kan hæve budgettet, og de forhandlinger skal gerne gå hurtigt ifølge von der Leyen. Skal EUs budget vokse, så betyder det også, at den danske statskasse skal sende flere penge til Bruxelles. Så det er værd at følge med i, slutter Ole Ryborg.

Von der Leyens forventes at afholde sin tale klokken 9. Du kan se talen direkte på DRTV.