Eurolande laver egen traktat efter nedbrud

Forhandlingerne om en ny EU-traktat er brudt sammen. Eurozonens 17 medlemslande vil nu lave deres egen uden om EU.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, kalder nattens aftale et "meget godt resultat". (Foto: © GEORGES GOBET, Scanpix)

Det lykkedes ikke EU's 27 stats- og regeringschefer at nå til enighed om en ny fælles traktat, der skal redde den fælles møntenhed, euroen.

Tilgengæld besluttede de 17 eurozone-lande at gå sammen og lave deres egen aftale, der skal stramme budgetdisciplinen uden om de nuværende traktater.

De resterende lande uden for eurozonen er dog velkomne til at deltage samarbejdet.

Cameron sagde nej

En ændring af traktaten krævede, at samtlige 27 lande deltog, men det spændte Storbritannien ben for, fortæller DRs europakorrespondent Ole Ryborg.

- Den britiske premierminister David Cameron blev til det sidste ved med at nægte at lave ændringer i traktataen, og så måtte man opgive.

Det britiske nej til at ændre EU-traktaten var en "vanskelig, men god beslutning", sagde premierminister David Cameron på et pressemøde i Bruxelles efter nedbruddet.

Seks ikke-eurolande er med

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, siger i Bruxelles, at det er et "meget godt resultat" af nattens topmøde, at eurolandene nu sammen med en række EU-lande uden for eurozonen vil gå videre med skabe skrappere budgetdisciplin.

Seks lande, der ikke er medlem af den 17 lande store møntunion, er indstillet på at underskrive aftale om styrket budgetdisciplin for at tæmme gældskrisen. Det siger EU-præsident Herman Van Rompuy. Hvilke lande, der er tale om, oplyses ikke.

Helle Thorning-Schmidt vil nu vurdere, om Danmark skal deltage i eurozonens redningstraktat.