Europa koger: Flere er døde i hedebølgen

I Sydeuropa har varmen fået konsekvenser. I weekenden rammer den Tyskland.

Mens hedebølgen sætter varmerekorder rundt omkring i Europa, så koster de høje temperaturer også mange mennesker livet.

I går blev der sat varmerekord i det sydlige Frankrig med 45,9 grader, og det er ikke slut endnu. I dag og i morgen fortsætter varmen fra Sahara og vil give udfordringer særligt i Spanien, Frankrig, Tyskland og Polen. Også i Danmark vil vi opleve temperaturer i nærheden af 30 grader.

Især i Frankrig har varmen påvirket dagligdagen og haft konsekvenser. Fire mennesker er meldt druknet i ulykker, og folk opfordres til kun at køle sig af i offentligt indrettede og godkendte steder til badning.

Et seks-årigt barn er således i kritisk tilstand efter at være blevet ramt af en meget hård vandstråle fra en ulovligt åbnet brandhane i en forstad til Paris. Det skriver The Guardian.

De franske myndigheder har taget mange forholdsregler på grund af varmen. Skoler er blevet lukket, eksaminer aflyst, og særligt de ældre, bliver der taget hånd om.

  • Fontænen foran Eiffeltårnet, er et populært sted at køle sig ned under hedebølgen. (Foto: Zakaria Abdelkafi © Scanpix)
  • Folk opfordres til at vise ansvarlighed, når de skal køles ned. (Foto: Zakaria Abdelkafi © Scanpix)
  • Frankrig har varet hårdt ramt af varmen fra Sahara. (Foto: Zakaria Abdelkafi © Scanpix)
  • Der skal holdes øje med dyrene og de gamle i varmen. (Foto: Zakaria Abdelkafi © Scanpix)
  • Mange har fået fri fra skole de seneste dage i hedebølgen. (Foto: Zakaria Abdelkafi © Scanpix)
  • Flere har mistet livet i varmen i Europa. (Foto: Patrick Hertzog © Scanpix)
  • I meget af Italien har hedebølgen også ramt. Her er det i Milano, nogen har fundet en måde at blive kølet ned på. (Foto: Miguel Medina © Scanpix)
  • Her i Zürich i Schweiz vil temperaturen også nærme sig 40 grader i weekenden. (Foto: WALTER BIERI © Scanpix)
1 / 8

Opfordrer til ansvarlighed

Frankrigs premierminister, Edouard Philippe, kalder hedebølgen usædvanlig på grund af dens intensitet, og på grund af at den er kommet så tidligt på sommeren. Han understreger, at der bliver taget mange foranstaltninger i håbet om at undgå konsekvenser, som det man oplevede under hedebølgen i 2003, hvor 15.000 mennesker mistede livet.

- Jeg opfordrer befolkningen til at vise ansvarlighed, men det er uundgåeligt med dødsfald under en hedebølge.

- Der er taget forholdsregler for de mest sårbare personer, men med den intensitet hedebølgen har, skal hele befolkningen passe på, både på sig selv, familien og naboerne, siger premierministeren.

Der bliver taget mange ekstra hensyn i disse dage. Folk opfordres især til at besøge de ældre og sikre sig, at de bliver afkølet. Det statslige togselskab har tilbudt rejsende at få billetten refunderet eller en ny rejsedato. I Paris forsøger man at mindske luftforurening ved at halvere biltrafikken.

Varmen rammer Tyskland i weekenden

Også i Spanien hærger varmen. I Catalonien kæmper brandfolk med at få kontrol over en naturbrand, og en 17-årig dreng døde af hedeslag i går, da han gik i krampe efter at være hoppet i en swimmingpool. Varmen kostede formentlig også en 80-årig mand livet i Valladolid.

I Italien er man også under alarmberedskab, og i Rom uddeles vand til svedende turister.

Også tyskerne har mærket varmen. Her meldes om mindst fire dødsfald i forskellige badeulykker. Men efter et par mere behagelige dage, så rammer varmen fra Frankrig her i weekenden igen Tyskland, som visse steder varsler om over 40 graders varme søndag og mulighed for varmerekorder.